2022-04-16 8434 浏览
今日我同老婆加个女(1岁)去完彭福公园纯粹路过, 冇睇餐牌行咗入去, 坐低先发现 set lunch得二拣一398蚊加加一, 三个course头盘主菜甜品,复活节冇得拣,预佢贵, 算!但问题来了:1)服务:佢地个经理(佢衣著同其他waiter waitress唔一样)安排我一家三口坐张二人枱冇所谓, 你加张bb櫈畀我个女都正常不过,但正常人都唔会将佢摆喺一个人来人往嘅路口度,ps当时半尺范围内另有一张二人枱靠边系吉嘅。我哋之后日畀安排转去呢一张枱。响前后大约一个钟里面,包括佢哋经理,接触过六个staff,除咗帮我哋落单嘅𠮶位waiter同主动帮我哋转枱嘅小姐之外其他四位都系唔知道做紧乜。我地食完主菜唔记得有冇餐饮,问下个其中一个waiter,佢话应该有但帮我问下,ok冇问题, 但系接手个问题嘅另外一个waitress, 返黎就同我地讲无包餐饮,原来成四百蚊一个set lunch连餐饮都冇,好唔紧要,我饮水。甘等咗一阵间,又问下个餐有冇跟甜品,其中一个waiter竟然可以同我讲"我唔系好清楚"就自己行咗去完全唔理你, 劲!之后问个经理,佢又答我冇,但过咗几分钟之后又返嚟同我讲话原来系有个

但问题来了:
1)服务:
响前后大约一个钟里面,包括佢哋经理,接触过六个staff,除咗帮我哋落单嘅𠮶位waiter同主动帮我哋转枱嘅小姐之外其他四位都系唔知道做紧乜。我地食完主菜唔记得有冇餐饮,问下个其中一个waiter,佢话应该有但帮我问下,ok冇问题, 但系接手个问题嘅另外一个waitress, 返黎就同我地讲无包餐饮,原来成四百蚊一个set lunch连餐饮都冇,好唔紧要,我饮水。甘等咗一阵间,又问下个餐有冇跟甜品,其中一个waiter竟然可以同我讲"我唔系好清楚"就自己行咗去完全唔理你, 劲!之后问个经理,佢又答我冇,但过咗几分钟之后又返嚟同我讲话原来系有个甜品,fine.
其实今日个set lunch头盘得两个选择,主菜又系两个选择,加个甜品真系咁难记咩?
2)食物:
一嚟摆低一盆面包有三片,其中一片系麦包,另外两片未食一睇就系好有亲切感既美心全蛋排包,食落去,多谢,一个久违嘅味道。餐汤系龙虾汤,d油多到乜咁,主菜一块牛扒(估8-10oz左右)加几条露笋,几块南瓜粒,煮到过咗龙梅梅烂烂嘅一抽四粒车厘茄,味道就算吧,我一年入厨三四次,都好有信心自己煮都好味过佢。到甜品,佢有一条雪糕但个雪糕可以用叉拮住,敲落个碟系框框声嘅,劲!
新界区四百蚊左右一个set lunch,我都觉得系几fine dining下,完全冇饱嘅感觉。
2022-04-16
等候时间
5 分钟 (堂食)