2015-04-29
早前同一众同事去到帝苑酒店嘅雅苑座食公司周年饭,未算得上尽兴,始终对一个收$608+10%(星期五晚价,8折后实价$550)嘅自助晚餐喺有一定嘅期望。相隔无耐,又再次嚟叹自助餐,与一众朋友嚟到朗廷酒店翻新兼改咗名嘅The Food Gallery,收$548+10%(闲日价,75折后实价$465),究竟会喺尽兴嘅一餐,抑或会未尽人意呢?一入门口就放满各式各样嘅甜品跟你打招呼,琳瑯满目,精致亮丽,尤其喺啱啱做紧一个高跟鞋嘅杯子蛋糕系列,虽然小弟对杯子蛋糕欠缺一份热情,不过,睇到咁多制作咁精细,又咁有心思嘅蛋糕,心里都不期然有啲雀跃。据侍应讲,会做到五月尾,五月中又喺母亲节,请妈咪食个大餐兼送佢一对「高跟鞋」逗佢开心啦,个主意OK吗?再走入,左边喺食物区,右边喺用餐区,地方够集中,一眼睇晒,唔算好大,但环境都阔落,气氛闲适。当晚所见,都见唔少一大家族人嚟庆祝,一列长枱7、8人几咁高兴。而墙上挂上唔少画作,大概喺想要贯彻店名之意。食物区,概括而言,由沙律吧、冻海鲜、生蚝、刺身、寿司、冷盘、面包、芝士盘、餐汤、煎鸭肝、热盘、烤肉、咖喱、蒸鱼、粉面、烧味、甜品……等等,种类算应有尽有。饮品包一杯
晌食物区中央有个圆形嘅沙律吧,都几突出,多款沙律菜,沙律配料,酱汁,以及几款预制好沙律,虽然种类、款式唔算好多,但补充速度快,经常路过都放满各样材料,睇落新鲜。 此外,晌沙律吧外围,又放有少少冷盘小食,的的骰骰,可能会有意外惊喜。 小弟都喺惯性一大碟沙律行先,觉得好有助消化,沙律菜呀、少少配料、几款预制沙律,加埋心水嘅油醋汁,吃罢让人感觉清爽开胃。
一向都钟意饮汤,无论中汤、西汤都喜欢,是晚中汤喺霸王花冬瓜蜜枣煲唐排,而西汤喺野米羊肉鲜茄汤,由于西汤较特色,所以,滔一小碗配斑兰包;不过,唔代表唔饮中汤,因为另有炖汤供应,椰子雪耳煲鸡,喺咪更加要试呢! 野米羊肉鲜茄汤,汤内有唔少野米粒同羊肉粒,口感有趣,膻味唔重,适合大部分人,而鲜茄汤个底本身好浓郁,蕃茄味突出,酸香醒胃。
一想到自助餐嘅回本菜式,就喺冻海鲜及生蚝。海鲜吧摆放各式各样海鲜,非常吸引,有纽西兰青口、瑞典小龙虾、太平洋冻虾、加拿大石蟹、冰岛翡翠螺、波士顿龙虾钳、阿拉斯卡蟹脚、澳洲琵琶虾及波士顿龙虾,再加上美国及纽西兰两款生蚝,咁嘅阵容,绝对满足到喜欢食冻海鲜嘅人。 另备有3款酱汁:红酒醋汁、辣根咯嗲汁及俄罗斯白兰地汁,当然,柠檬角就唔少得,虽然配搭有所谓一定法则,不过,食 自助餐又何需拘束呢。 小弟就尽地一铺,一碟过要齐晒咁多款,一件不漏,样样都鲜甜好食,最得我欢心就梗喺生蚝、虾钳、蟹脚、琵琶虾及波士顿龙虾几款啦,大啖大啖嘅龙虾肉,不知食得几爽,沾少少红酒醋汁,海鲜入口就更鲜味。若非有更多嘢想试,真喺想嚟多碟「海鲜拼盘」呀!
我都喜欢食刺身、寿司,不过,去到自助餐,就好少会食,一来食咗唔少冻海鲜,况且,一向自助餐嘅刺身不外乎𠮶三几样,所以,相比之下食刺身嘅意欲细咗;而寿司唔使多讲啦,较易饱肚,除非超正啫。故此,影张相留个记录,知道有咩款式俾大家参考吓。 即叫即蒸鱼鲜
饮完冻嘅海鲜,就转一转食点热嘅鱼鲜,平时自助餐嘅蒸鱼都会试少少,但只喺随意咁试丁点,不过,如果喜欢食鱼嘅朋友晌度就真喺完全唔可以错过,因为,就晌面档隔离,就有新鲜蒸鱼,喺「独立」为你而蒸,「鱼档」有红鲔、鲈鱼、乌头,拣头又得,尾又得,腩位都可以,以姜葱蒸好再直送到你枱上。 唔讲咁多,蒸碟红鲔鱼尾加少少腩位试试,淋上豉油,洒点芫茜,鱼嘅鲜同嫩真喺「扁鼻佬戴眼镜」- 无得顶呀,肥美滋味。
顺带一提,粉面档前仲有中式冷盘、烧味及少少热荤。粉面档嘅主材料都只喺有墨鱼丸、牛丸、鲜虾云吞及贡丸,但反而汤底有啲吸引度,有新鲜龙虾汤、越式牛肉汤、香浓鸡汤、新加坡喇沙汤及四川麻辣汤,不过,眼见就唔喺样样都有,晌黑板剔住先有提供,是晚就见有3款。 煎鸭肝、西式冷盘、芝士拼盘
煎鸭肝引嚟一室香气,所以成日吸引到啲食客排队等鸭肝,放心,见到佢两大盘鸭肝不停煎,源源供应; 此外,同区仲有西式冷盘,如黑椒牛肉、巴马火腿、西班牙辣香肠,肝酱批、烟三文鱼……等等,面包、牛油蛋糕、芝士拼盘,几样嘢都非常吸引。 煎鸭肝伴一小件烘多士,入口实在油香丰腴,而冷盘嘅自家制肝酱批伴鲜果,肝酱好绵滑,微酸嘅果冻味道好清新,芝士拼盘嘅4款芝士Brie Cheese、Edam、Blue Cheese、Manchego,各试少少,各有唔同口感及味道,夹杂果干同食,喺几有趣嘅体验。
见朋友切咗件西冷牛扒,仲话好正,搞到我都心痒痒,所以,我都揾师傅要一碟,再搭件烤羊扒;伴菜有玉桂蜜饯南瓜及香烧薯角,反而估唔到酱汁有咁多选择:牛油汁、烧烤汁、日式烧烤汁、烧汁同黑椒汁。 件西冷扒又真喺烧得几香,中心部份嫩红兼带些微血汁,好有肉味,淋啲烧汁,沾些芥辣,唔错;羊扒肉质仲细嫩,唔太膻,当然小弟食得羊就想佢膻啲啦。伴菜嘅玉桂蜜饯南瓜好好味,既香又带点蜜甜,加配多少少烤蔬果,食肉得嚟都感觉平衡啲嘛。
今日状态似乎差咗啲啲,食到依度都见八乘几饱,所以,其他热盘就无再食,不过,补少少相俾有兴趣嚟食自助餐嘅朋友参考吓。今晚所见,菜式补充都算几快,次次少量制作,增加新鲜度。 咖喱
热盘嘅一角落,仲有咖喱菜式,如咖喱鸡、咖喱鸭、咖喱杂蔬、印度烤饼……等等,虽然无试,但打开盖都闻到阵阵香味,试过咖喱嘅朋友都话水准不赖。 甜品
除咗前文讲过有琳瑯满目嘅「高跟鞋」杯子蛋糕外,其他甜品种类包括:曲奇、蓝莓芝士蛋糕、柠檬挞、芒果蛋糕、朱古力布朗尼、芝士布甸、芒果布甸、小杯装嘅啫喱、慕丝、意式奶冻,后面仲有朱古力喷泉,以及4款Movenpick雪糕(枫糖合桃、咖啡、榛子、焦糖),几款味道都喺小弟「飞弗」嚟。而新鲜生果亦放晌依处,净食当然无问题,晌朱古力喷泉蘸点朱古力浆亦都好味。 一碟 甜品拼盘加一「碗」Movenpick什锦雪糕,再衬以一杯鲜奶咖啡,未必叫做完美嘅作结,但一定叫人满足。慕丝及奶冻做得有水准,前者软滑绵绵,后者挺身柔滑,而芒果蛋糕、布朗尼都不俗,最欣赏喺件柠檬挞,柠檬味清新爽朗,酸香细致。