2017-06-19
自从开始咗写食评呢个习惯之后,就冇以前咁懒,净系留喺新界区地方揾嘢食。 而今日就冲出新界,去到港岛区嘅铜锣湾揾嘢食。出发之前已经上网揾过到底边一间餐厅嘅好评比较多,咁经过筛选之后就选择咗嚟「小甜谷」食晚餐我觉得自己真系冇拣错嚟呢一间餐厅。首先入到餐厅,餐厅嘅装修设计比我嘅感觉就好似入左系闹市之中嘅一个好悠闲嘅地方,可以令繁忙嘅香港人放低急促嘅步伐,喺度坐低慢慢享用美食Menu文字设计好简洁之余,佢嘅图片亦都好吸晴,色彩丰富。餐厅嘅食物款式选择唔算少,如果唔想睇字嘅朋友,睇到咁靓嘅图片,应该已经好快就决定得到拣边一样菜式而我自己就系根据餐牌嘅图片而选择食物。咁我今晚嘅选择就系**日本广岛炸蚝蕃茄蟹肉意粉**。上菜时间唔需要等好耐大概系10至15分钟左右。自己对于呢一碟意粉最欣赏嘅系炸蚝,炸蚝可以话系皮薄馅靓。炸蚝嘅外榖上菜时仍然系好脆,食得出佢唔系落好多粉去炸,而蚝系属于好多汁𠮶种,无话炸到变蚝干,真心赞另外,每一条意粉都沾到蕃茄汁,番茄汁带微甜;意粉里面嘅蟹肉,并唔系一条条丝,而系一粒粒细细嘅蟹肉,我个人觉得粒状比丝会有更丰富嘅口感我点嘅餐饮系热抹茶牛奶,真系好耐都未试过饮到一杯咁啱自
我点嘅餐饮系热抹茶牛奶,真系好耐都未试过饮到一杯咁啱自己口味嘅抹茶可能系相片度睇得唔系咁清楚,但系我见到嘅实物系,抹茶有两层颜色,好明显可以睇到有浅绿同埋深绿两种,咁当然深绿果一部份就系抹茶味比较浓厚嘅呢杯抹茶并唔系一般坊间甜味较重𠮶种抹茶,而系带甘。我自己觉得呢杯抹茶应该由日本抹茶粉同埋牛奶调出,真系饮唔到有人造糖嘅味道。
一开始我见到心太软同埋小伴碟嘅间距比较远,我就觉得呢个摆位唔系咁好睇,反而伴碟小叶同埋云呢拿雪糕嘅距离就啱啱好。点知当我一切开心太软嘅时候,就知道佢呢个摆位设计系真系好有心思!因为当你切开心太软之后,唔使2秒,里面嘅流心就会好似泉水咁涌出来,而流出嚟𠮶部份正正系可以填满心太软同埋小叶装饰中间嘅间距!呢一部份我真系好欣赏甜品师傅
除咗甜品嘅外型设计我系好欣赏之外,味道质素方面我自己觉得都系属于高水平。心太软嘅味道其实同一般朱古力心太软相似,但甜度无咁高。另外,就好似我头先所讲,里面流心好似泉水咁样用涌出嚟,流心嘅质地系真系好贴近水,但系当流左出嚟,接触到空气嘅之后,佢就会开始慢慢变得无咁流质,咁就唔会话食得好狼狈
小伴碟嘅设计我自己都系好钟意。首先讲颜色,红豆同埋绿茶饼干拼埋一齐已经系好好睇,上面仲要加一块细嘅小叶,我觉得好有圣诞树嘅感觉,好可爱雪糕方面系云呢拿味,上面再加啲花生,花生好香,帮雪糕加多左一份香味同埋口感,真系好正
价钱方面我自己觉得系铜锣湾呢一区嚟讲,小甜谷嘅定位系相当大众化,而且有咁嘅水准,实在难得,唔怪之得有咁多个好评啦