2015-11-11 1028 浏览
呢几年深水埗、长沙湾开左唔少Cafe,好似多左好多地方hea,不过始终都好难揾到一间真系好舒服,可以慢下来嘅地方。知道长沙湾开左间柚子做主题嘅Cafe,位置偏僻,所以谂住去试下。因为间铺对住内街,所以一时唔为意都行多左个街口,不过就算偏僻,可能因为始终都系细,加上食晏时间,所以去到嘅时候都几乎满座,只能坐在吧枱,其实无所谓,有啲阳光,仲几舒服TIM。不过,可能因为始终唔够空间,喺吧枱对住无乜人嘅街,有阳光晒进来,好想好好享受嘅时候,后面嘅人声却此起彼落,有点刹风景。(都明唔关店主事,只怪香港真系好多人…)食物方面,基本上选择唔多,主要系两款All Day Breakfast,同埋各款多士(店用「吐司」,但梗系觉得「多士」感觉亲切啲)。因为唔想食烟肉,所以叫左呢款素嘅ADB。有炒杂菇、茄汁豆、炒蛋、沙律同多士,咁就68蚊,其实以ADB来说价钱OK。不过呢,佢跟餐只配黑咖啡……对于唔饮咖啡嘅我黎讲,就只可以加钱配其他野饮。既然黎得柚屋,梗系点柚子类饮品,今次点左柚子茶。不过咁样一加,成个餐变左九十蚊。到佢送到过黎嘅时候,不禁觉得份量有点少。女仔一个,正值Keep Fit中,所以尚可。而且味

柚屋朝食 no.2
柚屋朝食 no.2 + 热柚子茶
女仔一个,正值Keep Fit中,所以尚可。而且味道不错!犹其喜欢炒杂菇、沙律同多士。但可能就系份量欠了那一点点,尚未有那种「好满足」嘅感觉。又因为冷气开太劲,食物冻很快,柚子茶都变冻饮了。可惜。

但过程中见到都有唔少客人同店主好好倾,相信系熟客仔。
小店就系有呢种好。

临走时见到店主捧左甜点出来,似乎系柚子嘅蛋糕,谂住下次要试下~
2015-11-11
柚屋朝食 no.2