2018-11-05 146 浏览
今日咁岩系中环番工,放饭时间又唔多。本身想食一间中东野食,但放饭时间晏到过埋lunch😭。所以就想快快手行下,睇下周围仲有咩食。点知周围都系酒吧,行行下就去左PMQ😂。一入大门就见到呢间铺,斋睇门面真系唔知系餐厅,会以为系卖文创精品既铺头。不过睇到门口放住一本menu(啲字就快甩晒色😂),就行上前睇下。虽然见到啲野食都唔平,但真系放饭时间无多,所以都系照入去食野。店入面既装修都系行文青风,几简洁之余又有啲干花做点缀。一坐低,店员就拎左本menu比我,帮我落单,态度好好同好有礼貌。店员有啲讲国语(应该系台湾人),有啲就讲广东话。我嗌左个新竹炒米粉,计埋加一要$88,对我黎讲当然系好贵😭!不过味道黎讲都唔错既,落左好多菜同埋三只虾落去炒🤣🍤🍤🍤。米粉份量亦算足够,唯一系稍嫌个炒米偏淋左少少,再干番啲就好。埋左单,临走前先再补影几张门口既相。呢间餐厅虽然叫喵一下,但店内无猫😂,不过就有好多猫既书、精品同纪念品买🐈。如果系weekend同另一半或者朋友黎hea下放松下都系唔错既选择,但就唔好放饭赶开工黎食啦😭!

新竹炒米粉

2018-11-04