2018-06-27
小鲜肉老公和人妻, 最近有十分值得庆祝嘅事情发生咗~~ 所以决定一齐食番餐好嘅haha!!! 所以今次决定去食高级日本菜呢间舖头好特别~ 有两个门口嫁~~ 而餐厅入口就开起和安楼正门的后面大家记住注意下~ 如果走后门要㩒钟㗎~~哈哈精致的餐碟实在令人食欲大增, 而且 一坐低侍应姐姐就为我哋附上热毛巾热辣辣抹完手零舍舒服事不宜迟首先食下前菜先, 鳕鱼片非常干身,直情好似饼干咁~ 脆卜卜又鲜味! 直情可以食极唔停口 这个精致嘅摆盘~ 简直令人食欲大增! 首先当然系由淡味食向浓味,先饮下个冬瓜汤, 青瓜汤非常浓郁而且加咗少少海胆下去,增加鲜味 苦瓜天妇罗亦十分特别,酥脆轻薄的面衣裹著结实爽口的苦瓜,甘而不苦!!开始入戏肉~ 首先食咗厚岸蚝先 厚岸蚝鲜甜~ 带有淡淡浓郁海水味! 蚝味香浓!! 上面加咗一点点葱花和新鲜紫菜~ 不用 调味已经啱啱好!!之后系时候食真鲷刺身了~~清鲜甜美~ 上面加了一点食用菊花, 不但味美,视觉效果也一流!切成薄片的真鲷刺身用了秘制的酱汁调味,鲜味更突出。刺身部分店员姐姐非常有耐性地为我逐一讲解~ 佢哋由左至右开始排列分别是大刀鲷,太刀鱼,深海池鱼!! 大刀鲷~厨
刺身部分店员姐姐非常有耐性地为我逐一讲解~ 佢哋由左至右开始排列分别是大刀鲷,太刀鱼,深海池鱼!! 大刀鲷~厨师在表面用火炙了一下~ 令到鱼肉的油脂完全散发出嚟, 而且入口即溶~正~
太刀鱼~肉质鲜嫩,油脂丰富之余,但又不会太肥腻,食到啖淡鲜甜的味道。
深海池鱼~一般在夏季盛产,鱼味非常突出,肉质细致爽口又带有油份,味道亦十分甜美!嘻... 嘻!正呀
之后就系冰菜加象拔蚌~ 建议一啖冰菜 加一啖象拔蚌食! 会令象拔蚌的味道完全带出, 缺一不可呢
呢个系厨师嘅创意料理~ 佢会用 樱花木做咗一个烟熏效果~ 打开的时候轻烟缓缓飘出 ,视觉效果极佳。食用的时候点上竹炭盐!入口即融,十分美味。
寿司拼盘 除咗摆盘精美之外, 亦都各具特色, 样样都好好食,样样都是佳品!人妻就最钟意食右口鱼寿司啦!右口鱼比左口鱼更为鲜甜肥美, 相传日本渔民捉到大的左口鱼或右口鱼~仲都会留黎自己食! 可想而知系有几好食~~炙烧后的右口鱼油脂丰香,食落软滑甘香,灼烧之后油脂和饭粒充分融合,油香充满口腔,美味至极。
蚬汤鲜甜无比~ 而且蚬肉胀卜卜大大粒
水信玄饼又系人妻最喜欢嘅甜品之一~ 加埋金箔更加奢华致极!! 亦为这次 美食之后画上美丽的句号!!