2023-02-01
今年生日去咗位于置地文华东方酒店内的SOMM庆祝因为想醉住过生日!平时去边度食饭都系酒水贵过主食,SOMM反而相反,系 *任饮* 仲要系90分钟任饮Sparkling wine, seasonal cocktails, Fresh Juices & Coffee or tea酒鬼/酒筲箕一定要加多$100任饮埋Champagne, Sake, White & Red Wine个人认为最好饮的是seasonal cocktails,比纯酒考功夫又易入口,我饮到一半已经醉醉地...食物反而我觉得系配角!精选讲下有咩好食:<前菜>包包一大篮 (Sourdough Bread, Cinnamon Roll & Nori Brioche Feuilleté)个人唔中意食包但觉得呢个Brioche Feuilleté 海苔味好特别及有食紧牛角包feel,几好食,清晒~!鸭肉鹅肝批 (Wild Duck & Foie Gras Pâté en Croute with Caramelized Onion Marmalade)口感丰富而且鸭肝味浓,绝对系重口味必食之选法国生蚝 (Fres
因为想醉住过生日!
平时去边度食饭都系酒水贵过主食,
SOMM反而相反,系 *任饮*
食物反而我觉得系配角!
精选讲下有咩好食:
<前菜>
口感丰富而且鸭肝味浓,绝对系重口味必食之选
法国生蚝 (Freshly Chucked French Seasonal Oyster with Lemon & Mignonette Sauce)
好新鲜已经100分,清甜唔腥
烟三文鱼薄脆 (Home Cured & Smoked Ocean Trout)
重点系块入口卡卡声又有口感的薄脆,配上烟三文鱼及三文鱼籽一流
<主食>
点了一个鳕鱼及一个鸡胸柳
鳕鱼肉厚得来又好滑,鱼香散落口腔,配上忌廉椰菜汁就滑上加滑,真系有惊喜!
反而有机鸡胸柳一般,可以skip~
<甜品>
由于我系非一般女子汉,唔太中意食甜野,觉得甜品一般
朱古力梳乎厘 (Abinao Chocolate Soufflé with Cacao Sorbet)
好浓厚的朱古力味,中意朱古力的朋友一定要试,我欣赏佢既Sorbet,竟然似食紧朱古力雪糕咁实在
香蕉日式梳乎厘 (Pancakes with Banana with Toasted Pecan Nuts, Dark Okinawa Sugar Syrup & Sudachi)
好有去咗日本食pancake的感觉!佢唔系空气感但一点都唔死实,似海棉蛋糕咁,配上黑糖、香蕉及脆核桃,不太甜之余又口感丰富,必食之选!
如果系庆祝饭,仲有免费蛋糕,好似我呢个生日蛋糕就系栗子蓉批,虽然已经好饱但都照样食埋,好中意佢块黑朱古力块生日牌,有金粉好靓又脆又好食
题外话/补充资料:
值得一赞系服务,职员精通中英文,讲解菜色及服务都有宾至如归的感觉; 仲要系全程不间断咁主动添酒,唔使好尴尬咁叫添饮,环境就类似美式小酒吧,建议订booth位有梳化好坐D,下次想醉酒会再拣佢