2015-05-04
妈妈向来都有食素既习惯! 所以生日都带佢去食见到openrice丽姐既食评都几多!就前一日book定枱啦一去到 就有位 d staff好好人 我地开左壶茶 仲送左两碟前菜上黎添嗌完菜之后 就见到丽姐出黎 每围枱都say下hello咁第一碟上既系梅菜饺! 系汤上既 total 有8粒水饺既馅有d梅菜木耳咁 梅菜切大大粒 所以咬落好有嚼口连埋个汤一齐食 好清好好味 个汤有d似昆布汤妈妈已经好钟意啦哈哈跟住就系佢既蚝皇香煎鲜竹卷 都系有8件个馅都不外乎系d粉丝木耳萝白咁 但特别系佢真系煎得好香好脆 虽然有蚝油汁浸住但still keep到佢本身煎到好香咁同埋! 佢既腐皮味比一般腐皮卷重好多!!!同家姐研究过可能系因为佢卷多几卷 所以食落好味d!又有咬口跟住就系班兰包!!!!!! 一见到佢个阵已经俾佢胀卜卜吸引我好钟意食馒头所以好care个包层皮好唔好味一揸上手 好软熟 咁落去仲有小小回弹力妈妈话应该唔系用发粉 系自己发酵! 先做到咁松软既效果馅系连蓉跟住就系个炒饭上啦炒饭炒到粒粒分明咁都几好味 味道唔会好浓喱个系鳝黎既! 本身谂住应该会系个d一旧炒团有d紫菜包住再淋个烧汁咁但实在错哂啦! 系
嗌完菜之后 就见到丽姐出黎 每围枱都say下hello咁
第一碟上既系梅菜饺! 系汤上既 total 有8粒
水饺既馅有d梅菜木耳咁 梅菜切大大粒 所以咬落好有嚼口
连埋个汤一齐食 好清好好味 个汤有d似昆布汤
妈妈已经好钟意啦哈哈
跟住就系佢既蚝皇香煎鲜竹卷 都系有8件 个馅都不外乎系d粉丝木耳萝白咁 但特别系
佢真系煎得好香好脆 虽然有蚝油汁浸住
但still keep到佢本身煎到好香咁
同埋! 佢既腐皮味比一般腐皮卷重好多!!!
同家姐研究过可能系因为佢卷多几卷 所以食落好味d!又有咬口
跟住就系班兰包!!!!!! 一见到佢个阵已经俾佢胀卜卜吸引 我好钟意食馒头所以好care个包层皮好唔好味
一揸上手 好软熟 咁落去仲有小小回弹力
妈妈话应该唔系用发粉 系自己发酵! 先做到咁松软既效果 馅系连蓉 跟住就系个炒饭上啦
炒饭炒到粒粒分明咁都几好味
味道唔会好浓 喱个系鳝黎既! 本身谂住应该会系个d一旧炒团有d紫菜包住
再淋个烧汁咁
但实在错哂啦! 系炸鲜冬菇!!! 但一d都唔吸油
但做得几好味添!!
题外话/补充资料:
丽姐出哂d菜之后又出左黎每枱问下feedback 仲同我地倾左好奈计
feel 到佢真系有心想搞好间餐厅先会咁做
佢话自己所有野都亲力亲为 就连洗梅菜喱d准备功夫都系自己做
所以我觉得佢都好俾心机想分享美食俾大家!