2017-09-26 443 浏览
既然老婆同姨仔去完北欧,自然多多少少都有啲北欧手信,老婆就送咗只姆明茶匙俾我,姨仔就送只芬兰茶杯,仲加多一盒姆明家族嘅茶包。无独有偶,友人提前送我月盒,嚟自奇华饼家,最特别喺「迷你姆明奶皇月饼礼盒」,真喺夹晒啲手信。超萌嘅塔型包装盒,直头可以当模型嚟装饰,上面印住姆明家族,虽然小弟对姆明唔喺好认识,但啲公仔都好得意。整座「塔」采用咗3层设计,分别有「迷你蛋黄奶皇月」及「迷你朱古力奶皇月」各两件。奇华嘅「奶皇系列」一向都有水准,奶皇做得幼滑咸香之余,唔同嘅味道都颇有特色。迷你蛋黄奶皇月每件月饼都印有姆明嘅唛头,都喺卖点之一。 蛋黄奶皇月喺经典口味之一,简单以咸蛋黄混入牛奶做成奶皇馅,切开,皮薄而入口松化,奶皇馅色泽橙红,散发阵阵蛋香,口感软绵幼滑,其实记得旧年都食过,果然保持水准。迷你朱古力奶皇月色泽黑沉沉嘅朱古力奶皇月,色差大影出嚟嘅相麻麻哋,可能影得唔够清,请见谅。馅心加入朱古力元素,所以,咸香中散发出浓郁嘅朱古力味,又喺少甜版本,故此老婆特别钟意。顺便多谢埋姨仔送嘅姆明家族茶包啦,一盒有4款口味,都喺啲水果红茶,包装得意。正所谓好事成双,仲收到多一盒奇华饼家跟海洋公园联乘出品嘅「精

迷你朱古力奶皇月
姆明家族茶包(北欧手信)
姆明家族茶包(北欧手信)
正所谓好事成双,仲收到多一盒奇华饼家跟海洋公园联乘出品嘅「精选迷你熊猫月饼灯笼礼盒」。个礼盒又喺卖萌为主,所以,盒面印有唔少可爱得意嘅熊猫公仔
精选迷你熊猫月饼灯笼礼盒
讲明喺灯笼礼盒,真喺坚可以当灯笼,初时都唔知,打开盒盖就有说明,盒底加设咗LED灯配件,开着就成为应节灯笼
,细路仔睇到应该会觉得几得意。而里面就放有「迷你蛋黄纯白莲蓉月饼」及「迷你蛋黄豆沙月饼」各两个。
迷你蛋黄纯白莲蓉月饼

两款月饼外观都喺一模一样,都喺熊猫个萌样,不过,包装袋就印有月饼款式,绝不会随手拎错。而个蛋黄纯白莲蓉月味道、口感不过不失,比传统月饼少甜,莲蓉味较清。
迷你蛋黄豆沙月饼

反而,我哋都钟意个 迷你蛋黄豆沙月多啲,原因好简单,一来老婆真喺对红豆有一定嘅偏爱,二来豆沙蓉做得确喺清甜,三来个咸蛋黄好够油润,故相比之下,佢就梗好食过个纯白莲蓉月啦。
迷你蛋黄豆沙月饼
个灯笼礼盒除玩得食得之外,亦间接有保育成份,就喺每卖出一盒,就会拨捐$5俾海洋公园嘅保育基金
精选迷你熊猫月饼灯笼礼盒
顺带一提,上文分享到姆明奶黄月饼,记得按推荐食法,将其放入微波炉加热20秒,或放进焗炉以150°C慢烤约10分钟,热烘烘嘅奶皇馅就变得更幼滑绵绵,饼皮松化。
外卖自取
其他