2021-12-28
星期日去太子做Facial,扮完靓就过始创食晚饭,本身想帮衬地库新开嘅餐厅,但奈何多人到一个点,唯有即刻转场。我哋逐层行吓,上咗三楼发现有间西餐厅「Amica」几有圣诞气氛🎄,而且又有唔少人食紧,就一于试吓。餐厅面积超大,分为室内同商场部份,座位众多,餐枱阔落。整体环境唔错👍,加上装修四正,拍拖或家庭聚会嚟呢度都好适合。菜式选择繁多🍽,凡点选主菜就可以用优惠价加配餐汤或饮品,计落都有著数嘅。店员会留意客人嘅用餐进度,适时上菜。炭烧西班牙橡果黑毛猪丨炭烧菠萝丨薯菜丨蜜糖芥末汁($188),呢件猪鞍扒超正🐷,佢令到我朋友对猪改观,皆因猪扒有一定厚度,散发住炭烧香气,而且食落非常多汁,肉质又够软嫩,味道可媲美牛扒(利申: 我系牛魔王)。另一边厢,配菜同样发挥高水准,🍍菠萝酸甜开胃,连埋蜜糖芥末汁一齐食,同黑毛猪劲搭调。🥔薯菜包括有烤新薯、翠玉瓜、红萝卜同埋特制薯饼,后者好出色,薯仔片爽口,再捞埋少少芝士更加惹味。安格斯牛肉酱宽条面丨温泉蛋($88),🍝肉酱同宽条面嘅比例近乎一比一,即系𩠌仲多过面咁济,每啖都好丰富滋味。店员介绍牛肉酱系餐厅自家制,肉酱味浓湿润,茄酸恰到好处🍅,另外仲有只温泉蛋
抹茶窝夫丨红豆酱丨雪糕($68),食完正餐意犹未尽仲想食 甜品,我哋要咗窝夫🧇,窝夫本身整得唔错,质感外脆内软,但抹茶味唔算太显著🍵,不过红豆酱就够晒足,雪糕亦好匹配,但甜品味道就无咸食咁突出了。
日选餐汤(+$18),🎃南瓜忌廉汤好浓郁,饮得出用上好多南瓜蓉打成,因此口感相对杰身。餐包选用意式软包,食落无法包咁干噌噌。
饮品方面🥤,我哋都转咗特饮(+$22),分别系冻绿茶牛奶同冻蜜桃柠檬茶。前者奶味几重,味道唔会太甜,但绿茶味可以再浓啲;后者嘅蜜桃味同柠檬味相映成趣,茶底亦唔涩。
总括嚟讲,始创原来收埋咗间高质西餐厅👍,食物质素有水准,份量又够大碟。如果喺太子想食正宗口味西餐,可以考虑嚟呢度帮衬啊。