2020-03-18 513 浏览
呢排屋企因为有啲事而好忙, 所以妈咪唔系成日可以煮到晚餐,今晚去始创茶楼,点知有几间都无开,见到有间新茶楼(即系以前嘅誉宴)就上去试吓~ 八宝荷包海参 一件好厚肉嘅大海参,里面包住好多不同嘅材料粒,包括鲍鱼粒,山药粒,鸡粒,带子粒等,由于食材新鲜,㕑师只系加左很少调味,已经食到个配料嘅鲜味而又没有盖过海参嘅味道! 太极素菜羹 上菜时,觉得碗羹好靓,因为佢好清晰将绿色同白色嘅汤分开咗形成一个太极嘅图案。 唔好因为佢系素菜,所以觉得佢好淡,其实厨师精心用咗高汤加上蛋白花造成汤底, 再以菠菜打成蓉 形成绿色嘅太极,够晒清淡但系可口. 鲍鱼黄酒炆鸡喜欢香港鸡煲嘅不能够错过这一道菜,酱汁系似平时香港食开嘅鸡煲,而件件鸡都厚身啖啖肉, 爸爸唔系好饮酒 所以佢觉得酒味特别浓, 煲内有四只炆得好好味嘅鲍鱼,唔太 韧,又入味!好抵食! 黄金叉烧叉烧超级松化,肥瘦分明,蜜糖嘅份量刚刚好系我喜欢嘅味道,真正做到内软外脆嘅效果, 外层被烧得有少少㶶,但系唔影响食物嘅质素。 糖醋面 坊间少有地将糖醋面煮成心形, 店员很细心咁 问我哋会唔会影相,如果我地需要影相,影完先帮我切。 好耐未试

八宝荷包海参

太极素菜羹

鲍鱼黄酒炆鸡

糖醋面
坊间少有地将糖醋面煮成心形, 店员很细心咁 问我哋会唔会影相,如果我地需要影相,影完先帮我切。 好耐未试过食甘脆嘅糖醋面, 上面被煮得很脆而且香口 下面然后和暖柔软, 重点系一啲都唔油腻, 无论加醋定系加糖食都咁好食, 但系个人认为如果加糖食就似一道甜品,唔使嗌甜品都得!

今次对依间新餐厅印象几好,食物质素好之余,环境光猛又濶落,一啲都唔嘈,下次会再嚟试其他菜式!
2020-03-03