-姚姚酸菜鱼-📍尖沙咀.最后天气开始热返,想食啲比较开胃嘅中菜,选择咗去港威嘅姚姚酸菜鱼。餐厅每张枱嘅空间都好足够,坐得非常舒服。.除咗酸菜鱼之外,仲有好多干锅或者香锅嘅选择。.一坐低侍应会提供一壶茶,茶带有桂花香,个人觉得配酸菜鱼或者香辣锅都非常适合。.姚姚酸菜鱼 (2人份) ($338)无论辣度及酸度都可以自由选择,我哋拣咗小辣减酸,仲可以选择少油少盐,食得更健康。.汤底用咗大量酸菜、花椒同芝麻等调味,清得嚟带点酸味和麻香,味道好丰富。.姚姚酸菜鱼用的系新鲜鲈鱼,份量都好多,鱼肉好大片,而且肉质好嫩滑,仲要完全冇骨,就连唔系好识食鱼嘅男朋友都可以好好享受鱼片鲜味。.另外加配了嫩牛肉(+50),份量唔算好多,但系肉质细滑,而且非常香牛味。.上汤菜心 ($58)菜心煮到好淋,连茎嘅部份都好软身,而且菜心本身好新鲜。而且上汤用咗黄金皮蛋同蒜粒,非常清甜。.特级米饭 ($18)估唔到呢度嘅白饭系用上珍珠米,饭粒软糯甘香,配埋酸菜鱼嘅汤底或者菜心嘅上汤,都非常好食。.鲜奶红茶冻 ($38)晚餐时间唔想饮奶茶,怕瞓唔着,点咗呢杯鲜奶红茶冻。红茶冻非常香,唔会太甜,加埋鲜奶同市面嘅手摇饮品一样
-姚姚酸菜鱼-
📍尖沙咀
除咗酸菜鱼之外,仲有好多干锅或者香锅嘅选择。
姚姚酸菜鱼 (2人份) ($338)
上汤菜心 ($58)
特级米饭 ($18)
鲜奶红茶冻 ($38)
晚餐时间唔想饮奶茶,怕瞓唔着,点咗呢杯鲜奶红茶冻。红茶冻非常香,唔会太甜,加埋鲜奶同市面嘅手摇饮品一样好饮,而且感觉更轻盈。