2019-09-21
黎开湾仔呢头做嘢,当然要揾下嘢食啦,师傅一支公加上仲写紧关于车仔面嘅食评,好自然就会谂下呢一区到底有边间车仔面可以食。之前试过一次明明,但就觉得普普通通,所以冇再去。再谂下有边一间,忽然间醒起呢一间食店,讲紧话以前好出名,立食都劲多人去,但师傅从来都唔钟意立食,所以当佢有舖头可以坐低食之后,先有去帮衬。但系上次去嘅印象然系普通,不过既然讲得写车仔面嘅食评 ,咁呢一间食店当然唔可以唔写,于是乎就出发去呢间食店开餐。黎到食店,入到去冇乜人,跟住望下个餐牌,有一个姐姐喺门口附近,就收银飞落单。望一望有乜好食,谂咗一阵师傅决定今次食油面,𩠌都柯打左几多,分别有猪红,猪皮,猪肠,牛腩,咖哩鱿鱼同埋炸墨鱼腐皮卷,再加上中辣,比完钱攞咗张飞仔,就等另一个姐姐煮面同分𩠌。等咗唔使好耐,好快就可以自己攞番碗车仔面返埋位食,第一时间当然试下个汤底啦,汤底都几香甜,味道几浓,入口唔算咸,感觉都唔错,再将佢个辣酱捞匀喺个汤底,香香辣辣,都几惹味,汤底著实真的不错。于是乎再试一口咖哩鱿鱼,唔食尤自可,一食真系有啲火,咖哩鱿鱼冰冰冻冻,完全唔暖,好明显就系煮咗好耐,一大盘摆左喺度,暖都唔暖住佢,冰冻嘅口感令师傅真
等咗唔使好耐,好快就可以自己攞番碗车仔面返埋位食,第一时间当然试下个汤底啦,汤底都几香甜,味道几浓,入口唔算咸,感觉都唔错,再将佢个辣酱捞匀喺个汤底,香香辣辣,都几惹味,汤底著实真的不错。于是乎再试一口咖哩鱿鱼,唔食尤自可,一食真系有啲火,咖哩鱿鱼冰冰冻冻,完全唔暖,好明显就系煮咗好耐,一大盘摆左喺度,暖都唔暖住佢,冰冻嘅口感令师傅真系冇乜瘾, 加上鱿鱼都几硬口,唔算爽身,系要几用力去咬,咖哩又唔香,唔得。
再试下猪红,猪红都几滑身,不过都系卤得唔够入味,口感可以但味道一般,普通。猪皮真系炆得好入味,不过就太腍,完全冇爽口嘅口感,如果要爽得黎又入味,应该真系好难做到。牛腩属于碎腩,碎湿湿咁,入口普普通通,但胜在炆得腍同唔鞋口,正常货色。猪肠又系另一败笔之作,完全炆唔腍,佢系𠮶种好爽口韧身嘅猪肠,呢种口感绝对唔得,大胆啲讲嘥左条猪肠。
最后炸墨鱼腐皮卷,入口墨鱼几香,有墨鱼粒喺里面,爽口弹下,反而师傅觉得呢个系咁多个最好食的。油面都算唔错,面身香但又唔算好油,但系会有一种好想继续食嘅冲动,所以油面都偏好。
总括黎讲食物水准比预期中差,真系唔知系师傅要求高,定系食店嘅水准越做越曳,环境都舒,服清洁干净,但价钱一啲都唔平,六𩠌一面,埋单72蚊,款款都唔同价钱,有啲都算贵,特别系个猪肠同埋鱿鱼,卖到12蚊一份,但系完全唔值呢个价位,师傅相当失望 ,成碗车仔面唯一可取嘅就系份量好多,即系话可以食得你饱,但系味道唔算好,唔喊都算俾足面啦,再来机会真系不大。