2021-12-09
圣诞月,大家谂好去边到食圣诞大餐未呢~ 今次再访乐富𝙂𝙊𝘾𝙃𝙄,发现佢创作左多款新菜式,估唔到啲圣诞限定推介 又几有惊喜㖞!支姜饼气泡饮造型超得意!系圣诞嘅感觉呀𝙂𝙊𝘾𝙃𝙄 好欢迎单身寡佬自己黎庆祝!Christmas Menu 除左二人四人套餐之外,仲有🕴🏻一人套餐添。二人套餐 $628面包 + 2款头盘 + 2款主菜 + 2杯饮品(可追加甜品)𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇▪️和牛西冷配秘制红酒汁 +$80前菜都有和牛西冷食!和牛西冷呈粉嫩嘅红色,肉汁成功被锁住。肉质软嫩有弹性,一啲都唔韧,牛肉味又几重㖞,就咁蘸盐食已经唔错~ 略嫌有少少筋。旁边仲有一大堆火箭菜同爽弹多汁嘅蘑菇,包你吸取到纤维。▪️带子牛油果他他沙律被朋友誉为碎蛋沙律口味嘅牛油果他他 就唔太岩我地嘅口味。不过牛油果软滑质素唔错,带子软嫩,略嫌酱汁味道偏重,容易盖过带子鲜味。ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒▪️松叶蟹肉海鲜手拉薄饼 +$50手拉薄饼有一定厚度,属于薄嘅厚批?! 唔系充满空气感个种,几烟韧有嚼劲,又唔会过于扎实,边边位仲几脆添!馅料份量十足!有齐带子bb、虾仁、鱿鱼、松叶蟹。海鲜意外地唔会焗到好干,虾仁超爽弹,鱿鱼又唔韧。唯独手拉薄饼
二人套餐 $628
面包 + 2款头盘 + 2款主菜 + 2杯饮品
(可追加甜品)
𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇
▪️和牛西冷配秘制红酒汁 +$80
▪️带子牛油果他他沙律
ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒
▪️松叶蟹肉海鲜手拉薄饼 +$50
手拉薄饼有一定厚度,属于薄嘅厚批?! 唔系充满空气感个种,几烟韧有嚼劲,又唔会过于扎实,边边位仲几脆添!馅料份量十足!有齐带子bb、虾仁、鱿鱼、松叶蟹。海鲜意外地唔会焗到好干,虾仁超爽弹,鱿鱼又唔韧。唯独手拉薄饼真系要早啲食!初初食几唔错,去到最后再食 个底已经变到好湿。
▪️软壳蟹天妇罗手工意粉
软壳蟹有惊喜㖞!炸皮好脆,又唔会太厚。一咬落个蟹脚,竟然会bit汁。意粉软硬适中,每一条都裹满龙虾汁。食食吓都有啲腻,但都会忍唔住继续食。仲有大大条秋葵天妇罗添!
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
▪️圣诞软心朱古力蛋糕 配兰姆酒提子雪糕 +$58
软心朱古力嘅流心程度就唔算好劲,蛋糕质地偏绵密 比较似brownies,略嫌有少少太湿。朱古力味几浓,甜度恰到好处,不过兰姆酒提子雪糕就稍为逊色。
𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀
▪️姜饼味气泡饮 (no alcohol)
个樽劲得意!加埋顶红色帽劲有feel。饮落似有姜饼味嘅可乐珍宝珠,无想像中咁甜㖞~
▪️圣诞木头 (cocktail)
初初入口先尝到忌廉嘅香甜,电光火石之间,霸道嘅vodka拥岀,酒味相当浓烈。偶尔会感受到姜嘅香气,侧边仲有啲朱古力酱作点缀。