2017-12-13 5171 浏览
打边炉其实汤底系非常重要,旗袍话发现呢度嘅汤底我一定会好钟意,所以带我嚟试咁话㖞三味汤底呢度以台式养生锅为主打,除咗平时成日食嘅鸳鸯汤底之外,仲有一锅三汤,啱晒我呢啲咁贪心嘅人啦火焰清酒煮蚬店员会先将清酒及蚬倒喺中间𠮶格,再点火一把火烧起啲蚬,非常吸引!肥美嘅蚬肉鲜甜滑溜,渗出淡淡酒香,超好味!雪山飞龙锅睇个名就知有气势!上菜时真系哇一声,啲蛋白球浮吓浮吓好得意呀!龙趸鱼汤又浓郁鱼味,入面真系有龙趸肉浮浮沉沉㗎,足料!姬松茸珍菌锅我最爱的姬松茸,我就系为咗你而嚟嘅!!!!!汤底上菜时,目测浮上面嘅已经有超过20粒,仲要系完整㗎!未计沉底𠮶啲,简直食到我变菇都得!汤充斥住浓郁嘅菇味,钟意菇嘅朋友应该会疯狂咗!到最尾虽然我已经好饱,但系我都要清晒所有菇,一粒都唔会剩!是日海鲜有圣子、虾、带子、鱿鱼及鱼,全部都好新鲜,啖啖都好鲜甜。尤其是圣子,超大条!我哋将虾放入火焰清酒煮蚬汤底,睇住虾头入面啲膏流出嚟,再饮一饮,好正呀!!!!!焱手切封门柳喺Prime肥牛及封门柳之间要拣一种的话,我哋拣咗冇咁肥嘅封门柳。平时好少见到呢个部位,原来就系牛横隔膜肌肉,每只牛只有一条,好罕有㗎!食落肉味重,油花
前菜

是日海鲜

焱手切封门柳
喺Prime肥牛及封门柳之间要拣一种的话,我哋拣咗冇咁肥嘅封门柳。平时好少见到呢个部位,原来就系牛横隔膜肌肉,每只牛只有一条,好罕有㗎!食落肉味重,油花较少,啱晒啲唔钟意成口牛油嘅朋友!

黑松露豚肉饺子
个样好似一粒好可爱嘅元宝,包得饱满,食落好足料,肥猪肉唔多,食落唔会觉得非常油腻,而黑松露味道啱啱好,唔会抢咗豚肉嘅鲜味

别虾我
好得意嘅名称,原来系将鲜虾雪条棒,鲜虾打成胶整成雪条形状, 咬落去非常弹牙

太极鲜冬菇
有趣,竟然系将虾胶酿入冬菇,本身颜色唔系咁鲜艳,但当上面放3粒杞子后,即刻靓晒!

三层楼墨鱼砖
色彩鲜艳,唔讲真系会以为系椰汁糕,另外𠮶两层各系南瓜及菠菜味,够晒特别,虽然都只系墨鱼滑,但非常弹牙!

珍宝响铃
唔系讲笑,真系超珍宝!但可能炸起咗一阵先拎出嚟,扁咗,而且油咗啲,如果上菜前可以吸吸油先会更靓
珍宝响铃

新鲜时蔬篮
的确好新鲜,但如果种类可以多啲咁就更好,而家得生菜及黄芽白,好似差唔多口感咁样

紫背天葵
徘徊在似酸又甜之间嘅紫背天葵系帮助消化及清热气嘅好朋友,够晒大杯,饮到尾都应该仲够!
紫背天葵

$268一位,食到成粒菇咁捧住个肚走,超满足!
奶冻
前菜