2022-08-15 356 浏览
朋友超级钟意姆明。咁岩比佢见到愉景湾酒店同姆明做紧活动。酒店房有姆明嘅装饰。于是乎就同佢去左两日愉景湾酒店🏨staycation🏖🏖晚餐我地选择左系酒店入面食buffet。呢到嘅buffet时间由夜晚6点开始至到10点⏰⏰。酒店会定期推出唔同地方嘅菜式🍽🥣。而我地今次嘅撞正嘅主题系娘惹菜。娘惹菜包括左必备嘅海南鸡🐥,而且仲有海南鸡酱供应😍,参巴鱿鱼须🦑,星洲黑酱油炒萝卜糕,巴东牛肉🐮,新加坡🇸🇬式印度薄饼🍕,新加坡🇸🇬辣椒软壳蟹🦀,咸鱼姜米蒸炉鱼🐟,蕉叶鱼浆饼等。味道亦都有90%贴近,不禁令人怀念去星马旅行嘅时光。冻盘方面包括有熟虾🦐,法国面包蟹🦀,鳕场蟹脚,刺身同寿司🍣等供应。海鲜🦞都好鲜甜,肉质都够爽弹。面包蟹🦀仲有劲多蟹膏😍沙律吧包括左Cold Cut,烟熏三文鱼,芝士🧀同沙律供应🥗之外。亦有大量娘惹菜沙律🥗。凉拌虫草花翡翠苗,我自己觉得呢个好特别。一定要试。烤猪颈肉🐷木瓜椰子🥥沙律🥗,娘惹酸菜,香蕉花虾肉沙律,马来春卷同凉拌青瓜木耳等。如果唔岩冻食嘅话,熟食方面选择亦都唔少。粉面档🍜,有海鲜,鱼蛋等选择。鸡丝炒饭🍛,瑶柱扒海鲜玉子豆腐蒸蛋,上海浸时蔬🥬,和牛面颇肉🐮,香煎鱼柳🐟

冻盘方面包括有熟虾🦐,法国面包蟹🦀,鳕场蟹脚,刺身寿司🍣等供应。海鲜🦞都好鲜甜,肉质都够爽弹。面包蟹🦀仲有劲多蟹膏😍

如果唔岩冻食嘅话,熟食方面选择亦都唔少。粉面档🍜,有海鲜,鱼蛋等选择。鸡丝炒饭🍛,瑶柱扒海鲜玉子豆腐蒸蛋,上海浸时蔬🥬,和牛面颇肉🐮,香煎鱼柳🐟,烧烤西冷牛肉,香蒜百里香烤羊腿🐑,新加坡风咖啡骨等选择。

最后就到我最爱嘅甜品环节,呢到有大量MOVENPICK雪糕🍨🍨任食。蛋糕🍰,苹果批🥧等令人心动。每一款都会令人想试一试。

整体餐厅环境好好。用餐区同拎食品嘅区域分得唔远。而且仲可以望住个海嚟食🌉🌉。真系令人心情愉快,呢两日真系过得好正。好有旅行嘅感觉。