2021-04-21 72 浏览
今日心情好,想试新野,朋友约左我黎呢间位于炮台山既娜吧。第一次黎,仲以为酒吧一定系食西餐,点知原来呢度系一间fusion餐厅酒吧,唔系据扒饮红酒,反而系食各款日式拉面。而拉面仲系由曾于米芝莲拉面店做野嘅师傅主理。独创拉面有五款,价钱由$98到$168不等。加$30拼一款小食,又可以加钱要叉烧或者蛋,每款加$15。呢度餐牌仲有好多佐酒小食。日式沾面 $128呢个系厨师强烈推介,打卡必试,我哋当然要试下。唔怪之得,原来日式沾面会出烟,好梦幻!沾面系刀削面,系冻嘅,上面加左三文鱼刺身条,蟹柳丝,紫菜丝同白芝麻粒,成座山咁。伴碟有一只糖心蛋一开二。沾面汁就热辣辣,非常杰,原来加左好多肉碎,面头加一块紫菜同少少五味粉。刀削面面质硬度适中,都几挂汁,面加汁味道啱啱好,唔会过咸。三文鱼刺身几新鲜肥美,点佢哋嘅特制刺身豉油同wasabi好好味㖞。佢哋嘅糖心蛋原来系卤水,好入味而蛋黄又淋又甜。总括而言,系几特别嘅一款沾面。自家制黑豚叉烧拉面(例牌) $98第一次黎一定要试吓呢个自家制黑豚叉烧拉面例牌先。首先饮一啖汤,猪骨味浓唔太油。拉面系幼面,质感都算适中,唔会太硬或太软。自家制黑豚叉烧一大块,系五花腩

日式沾面 $128

自家制黑豚叉烧拉面(例牌) $98

自家制黑豚叉烧拉面(例牌)

拉面系幼面,质感都算适中,唔会太硬或太软。
自家制黑豚叉烧拉面(例牌)

自家制黑豚叉烧一大块,系五花腩半肥瘦,猪肉味浓,原来又系用卤水腌过。另外仲有d猪肉碎,猪肉味都几好同冶味。其他配料有一只糖心蛋一开二,两大块香脆紫菜,香葱条同葱花,增添香味。
日式鳕鱼豆腐

日式鳕鱼豆腐 加$30

加钱叫左一款小食,三款拣一,拣左日式鳕鱼豆腐。鳕鱼豆腐一客四件,新鲜热辣整起。鱼味几浓又弹牙,整到好似豆腐四方砖咁。随碟附上日式芝麻酱同加左五味粉嘅沙律酱。个人钟意日式芝麻酱多d。
炸虾片

炸虾片

试业中免加一同送小食。呢个小食炸虾片系自制,香脆健康唔太油。可以点随碟嘅甜酸酱食。老板娘话好多顾客为左呢个小食而黎。
小食

小食

呢个小食喺三点后Happy Hour就会送,有wasabi豆,花生同开心果,份量都唔少。

餐厅装潢以玫瑰金色为主调,墙上有好多小装饰。

环境几好,音乐非常轻松,黎呢度happy hour一流。服务态度非常好,老板娘好热情招呼,明显重视顾客感受,诚意十足,值得推介。
2021-04-20