2019-10-10
跟老公年头结婚,当日婚宴的事真系记忆犹新,回想起由筹备到完成整个婚礼真系觉得好忙好忙,不过乐在其中,宜家间中都会回味返当日的情境~其实宜家香港好多新式的婚宴场地都可以举行大型或小型婚宴,迎合唔同的新人需求,在早前睇场时都已经留意到这一间小型婚宴场地,因为地理位置系我娘家附近,交通也方便,可惜场地容纳唔到我D宾客数目,所以转投左第二个场地~虽然与这个场地缘悭一面,不过最近发现佢地原来平时唔搞婚宴,都可以入去食,环境超浪漫呢~场内一眼就会看得见,半圆拱型的楼底可以增加空间感,柔和的灯光,播著首首的婚礼专用歌曲,真系将成个场浪漫气氛大大提升!这个BACKDROP带点复古优雅的风格,唔洗点再布置都已经好够靓~仲有位置可以摆相结婚相片等~讲返佢地个西餐先,以龙虾海鲜为主题,套餐价钱由二百至四百几不等,包括有Starter,Soup,Main Course,Drink及Dessert!Starter:波士顿龙虾田园沙律沙津上面有两只蟹钳肉,啖啖肉好鲜味,而下面配上不同的沙津菜,拌入黑醋汁,微酸好开胃!Soup:传统法式龙虾汤传统法式龙虾汤上面加了少量Cream,饮落龙虾味都几浓郁,唔会太咸或者太过
仲有位置可以摆相结婚相片等~
Starter:波士顿龙虾田园沙律
Soup:传统法式龙虾汤
传统法式龙虾汤上面加了少量Cream,饮落龙虾味都几浓郁,唔会太咸或者太过腥,而跟汤附上牛油法包,伴著龙虾汤特别惹味!
Main Course:
香煎牛扒(50z)配香煎波士顿龙虾及甜薯条,露荀及杂菌 HK$438
这份香煎牛扒点左5份熟,配上已经切开左一半的原只龙虾~
龙虾肉质好弹牙有口感,几鲜味,而牛扒亦都牛味浓郁,有肉汁涌出来,几入味易咬,配上黑椒味再特别惹味!
也有跟炸薯条,薯条都炸得几香脆,唔似炸完好耐摊到冻哂咁,仲系好香脆的!
Main Course:
四季荟海鲜大拼盘(波士顿龙虾、大虾、蓝青口、鱼柳、鱿鱼、北海道刺身带子及新薯)HK$468
这份海鲜大拼盘每款的份量都比我想像中多,波士顿龙虾同大虾肉质几弹牙鲜味,而蓝青口都几大只,啖啖肉,其他整体都好鲜味,煮得恰度好处,唔会太老,又唔会有腥味,呢盘净系食海鲜都已经好饱肚!
Drinks:热柠水
套餐就叫左杯热柠水 ,热柠同水系分开上,可以自己决定落几多片柠檬!
Dessert
分别有两小杯紫薯慕丝及玫瑰荔枝啫喱,少少一杯份量刚好,味道唔会太甜太腻,为一整餐作结!