2018-05-02 846 浏览
话说我不嬲都好钟意揾新野食,又知道观塘区好多正嘢食㖞,咁啱俾我留意到呢间叫孔夫子食中菜嘅餐厅,唔知呢间孔夫子系食咩既中菜架呢?今晚一行八个人预先book左位,好期待哩度既菜式呀,食到好味嘅食物心情就会自然好🙊🙊🙊🙊装修好精致,门口有个用竹整嘅菜谱,好啱用嚟影相打卡。侍应打电话黎confirm Booking嘅时候,问我地有冇啲咩菜系要预订嘅?原来呢度有三样嘢系要预先订嘅,扁皮鸭,牛肋骨同黑毛猪叉烧。。。。我哋咁多人,一于订哂三样啦。。。之后我哋仲嗌左咗个凉拌猪膝,京川炸鱼卜,红烧笋壳鱼,炒菜心,炸鱼肉球,香煎橙味茄子,讲真每样𩠌都真系好出色,好好味,好有水准,最令我惊讶嘅就系个京川炸鱼卜,我本身唔钟意食鱼卜架,但系佢啲椒盐同埋辣椒炸成既鱼卜真系令我食指大动🤪🤪最后要推荐嗌鱼汤饮,呢度有两款鱼可以俾你拣,第一款系桂花鱼,第二款系笋壳鱼,我哋拣咗桂花鱼,厨师会系我地面前整呢个鱼汤,简直系表演咁。。首先啲鱼会切成一片片,摆咗系个碟度,然后佢会有一个锅,入面应该系加左啲油,之后就会摆啲鱼去煎,煎完之后呢,有两壶好热好热既汤汤倒落去𠮶窝度,你会不停听到查查声,周围啲人都系咁望过黎🤗🤗🤗🤗啲鱼汤真系好浓郁,啲鱼又煮得啱啱好,好嫩滑,最后仲带咗个甜品拼盘,真系好精致啰啲甜品🤫🤫🤫🤫🤫推荐呀孔夫子