2017-09-02
今日中午放假去上环行下,到4点几想去揾下野食。经过尼间店时,出面贴左几份报章,例牌都望下系咩介绍,原来系孔刘黎香港开粉丝见面会个时黎左 「面三馆」包场食野😳 真系好少见系韩星黎香港会系拣食面,多系食中餐,打边炉,一系食西餐🤷🏻♀️当我望多几望,里面嘅侍应就出黎介绍餐牌出名食咩,唔食没所谓,致在介绍下,有兴趣就先黎试,佢地铺头出名食牛肉面,睇餐牌都见到有好几款,但唔食牛嘅选择都有,有手打丸,猪手,杂菇等,而且一至五下午时间仲有套餐,叫一个面可以送个小食或饮品。听听下,最有兴趣系一个叫「化骨绵掌捞面」,即系猪手加黑卤水汁捞面,点解叫化骨绵掌?店员话因为骨都可以食埋😳😳😳好,最终我系选择左去食,同叫左个「化骨绵掌捞面」 ,佢有张单比你填你想食咩面,咩汤底,咩配料,同日本拉面店填纸差唔多😂我选择跟饮品餐,佢有二种饮品系主打,一个系青柠白牡丹,薏米大红袍。 我叫左青柠白牡丹! 其实二样都系类似中茶。尼度叫野都系即叫即整,等左一个字左右,就有得食,卖相唔错,但猪手份量得二旧,比多旧会好睇D,面份量有小(130g)同大(180g),女仔食细份量都好足够。好啦,认真要试下究竟佢值唔值价啦。猪手: 入味
好啦,认真要试下究竟佢值唔值价啦。
猪手: 入味,够淋,骨食落去系咬得碎😂👍🏻👍🏻骨食落去感觉得意,食紧D痴牙嘅糖😂几大旧骨都咬得烂👍🏻👍🏻👍🏻真系感觉到用左好多时间煮。
黑卤水汁: 味道唔够咸(我认我钟意食得浓味刺激嘅)所以汁系浓,味道都有味,但吊唔到个味令我有深刻印象🤷🏻♀️好似韩国炸酱面味
台湾蛋面: 有咬口,食落有质感。份量够。
总括: 二旧猪手嘅话,价钱可调低D,三旧可维持原价嘅(包埋野饮或小食),系用心制作嘅店! 👍🏻👍🏻 同个日我都包左场😂 值回个价😂😂😂