2015-09-15
就快到秋天季节,身边嘅朋友又开始讲紧食大闸蟹...讲开食蟹令我念念不忘嘅 ,系几个月前有一次系观塘嘅韩国餐厅食咗一只生既酱油蟹。食生蟹嘅感觉系蟹肉嘅肉质黏黏嘅,又软绵绵既。经朋友介绍尖沙咀呢一间韩膳宫韩国料理, 都有酱油蟹食, 所以就急不及待咁book咗枱,希望再食多次韩国人嘅酱油蟹。由于系平日,客人并唔多,入到呢间韩膳宫韩国料理, 感觉佢似去咗人地嘅屋企甘,除咗抬头嘅灯饰比较有艺术感之外,所有嘅装修都好似系屋企咁平民化,装修简单利落,不远处有部电视播放剧集,所以感觉自在。餐牌付有图片,有散叫又有套餐,选择几多价钱合理。菜式丰富又有图片,简单易明,最适合我哋呢啲睇图片叫菜既懒人。落左单后,冇几耐店员就将六样韩式前菜放系枱面,见到呢排小碟,终于感觉有啲似喺度食韩国野啦!..食韩国嘢当然唔少得叫韩国嘅米酒—农酒,雪白嘅韩国冻农酒,清新微甜,饮起嚟非常清热解渴,配搭韩国烧烤简直系最佳拍档,甜甜嘅农酒入口非常顺畅,感觉冇咁热气。饮韩国农酒,我觉得比任何韩国烧酒更畅快,而且价钱才95元,一大樽,两人饮足成晚!我地急不及待咁叫左酱油蟹,酱油蟹的汁除酱油,砂糖,蒜蓉外,仲加左啲酒,所以味道香醇浓厚。
由于系平日,客人并唔多,入到呢间韩膳宫韩国料理, 感觉佢似去咗人地嘅屋企甘,除咗抬头嘅灯饰比较有艺术感之外,所有嘅装修都好似系屋企咁平民化,装修简单利落,不远处有部电视播放剧集,所以感觉自在。 餐牌付有图片,有散叫又有套餐,选择几多价钱合理。菜式丰富又有图片,简单易明,最适合我哋呢啲睇图片叫菜既懒人。 落左单后,冇几耐店员就将六样韩式前菜放系枱面,见到呢排小碟,终于感觉有啲似喺度食韩国野啦!.. 食韩国嘢当然唔少得叫韩国嘅米酒—农酒,雪白嘅韩国冻农酒,清新微甜,饮起嚟非常清热解渴,配搭韩国烧烤简直系最佳拍档,甜甜嘅农酒入口非常顺畅,感觉冇咁热气。 饮韩国农酒,我觉得比任何韩国烧酒更畅快,而且价钱才95元,一大樽,两人饮足成晚!
我地急不及待咁叫左酱油蟹,酱油蟹的汁除酱油,砂糖,蒜蓉外,仲加左啲酒,所以味道香醇浓厚。 蟹膏非常丰富,新鲜又带有光泽。满足!
我哋叫咗个二人餐, $438两个人非常抵食。出乎我意料嘅系呢度既牛肉,肉质非常鲜嫩,在包住嘅菜沾上少少韩国味噌,非常可口。一啲油腻感都冇。 呢个韩式味噌,值得一赞~! 味道清甜带微辣,混入烤肉上面一齐食,令肉味更加突出。^_^
由于对呢度嘅牛肉印象大好,所以我哋追加左一个牛肉金针菇。 呢个牛肉金针菇嘅肉质对来讲比较肥,但系唔大多啲脂肪又点会入口即溶呢。肉质真系非常细嫩嘅。好味! 石头猪肉锅饭又系我力推界嘅菜式。饭粒干燥有咬口,用了大量生菜肉碎鸡蛋等材料,好丰富好好味。估唔到一间装修咁简便嘅韩国料理,所用嘅材料同埋食物非常之有诚意。 食完所有𩠌菜,我哋捧住个肚, 慢慢叹饮农酒, 好轻松咁睇电视。就好似系屋企一样舒适满足, 下次大家来尖沙咀不看又试吓呢间吖
题外话/补充资料:
系呢度嘅烤肉无论酱汁或者肉质都系非常之柔嫩~:like: service is good too :)