2018-11-05
朋友生日就去左佢番工既附近帮佢庆生,庆生总系不离三不开三样野,打边炉、酒楼大排宴席、西餐扮高级,麻甩女仔组当然首选就系打边炉。打边炉总不能打极都同一间,今次来点新意思,来左依间搞作多多既--酒锅!酒锅搞作多多,而装修保留左满满既中国特色,去到门口就见到,石墙上刻住酒锅二字相当有气势。门口用左鲜红色既门框,而旁边搞住一个个,刻有中文数字既小木牌,入到餐厅中国风格仍然不断涌来,石灰色既砖墙,一道道红色大门后,都系一个个中式既包厢,好似旧时官人既饭聚点!可以容纳一围多既人~超爽。虽然今次我地就无十人大军,四个虾兵蟹将,但安排既位置都好好,好有舒服既卡位~!一坐低见到个Meun已经好吸引,样样都系唔系一般火锅铺可以食到,我地四个人口味都唔同,就拣左个有辣有唔辣既 扬名四海 $248,唔止一次满足左四个味蕾既享受,仲要个个汤底都好鬼足料,而依四海分别系:黑松露什菌锅、朋友既至爱!饮落口有好浓厚既黑松露香味,入面有唔同种类既菇,令到汤底既满满菇既鲜甜同埋甘香味,忍唔住一啖接一啖甘饮浓汤猪骨锅,店家足料到吓亲人,四格汤底而惊大件夹抵食,仲要一旧猪骨塞左系到,而猪骨就微微烧过~再经埋长时间去煮汤,令到
浓汤猪骨锅,店家足料到吓亲人,四格汤底而惊大件夹抵食,仲要一旧猪骨塞左系到,而猪骨就微微烧过~再经埋长时间去煮汤,令到个汤底系呈奶白色~再加埋大量既香葱同埋蔬菜,系清甜之选!
四川麻辣锅,香港人普遍都唔算可以食得太辣,所以香而不太辣就最岩香港人既口味,竟可以品尝到麻辣既滋味,又唔会辣到要疯狂灌水!再加埋店家买大包早已放左好多猪皮同豆卜落去,惹味到呢~!!!!
咸酸菜胡椒猪肚锅,唔少人香港人都好钟意咸酸菜胡椒猪肚汤,因为酸菜既酸甜十分醒胃,再加埋胡椒既香味同猪肚既黏韧,依个绝对系开胃之选。
汤底已经令人赞口不绝,更加值得赞赏既系店家既配料,样样都好精美同埋诚意满满,有五样野食大家必定要点,实在太好食啦!
顶级安格斯牛小排(大) $268,打边炉又点可以唔食肥牛呢?而牛之中安格斯系美国既牛,而美国既牛肉系出名牛味够浓,店家用料十分新鲜不在话下,而食得出牛味极度浓郁~!绝对唔系次等货色,大家绝对要掌握好时间,见到牛变左浅啡色就要起筷食落肚!如果到左深啡色~你就浪费左甘好既牛肉!
秘制麻辣鸭血 $88,本身依道系熟食,直接食已经可以,建议大家一定要加埋落去麻辣汤再煮,本身食落去已经风味十足,再煮埋就变惹味十足,鸭血会再吸更多既汤汁,再加埋热热地甘食~真系惹味到脾!
黑松露虾蟹饺 $88,平时食虾饺就食得多,仲要又虾又蟹,甘即系鲜上加鲜,而海鲜同埋黑松露既味系好夹,又唔会争左大家既风头,又可以发挥大家既优点到极致!一个食到话好食,之后就比人抢晒来食,食多只都无….T^T
肥妈墨汁肠 $58,睇到个名就想笑,究竟依个肥妈系我平时见到个肥妈,定世界上边到既肥妈?但唔知系咪叫肥妈都煮野食有番甘上下,平身已经钟意食台湾肠
加埋墨汁落去就多种咸香同鲜味,我点会唔钟意呢~XD
即炸手工紫菜响铃卷 $58,响铃都系另一样不能不点既打边炉名物,而仲要即炸
简直系锦上天花,仲要加埋紫菜,已经胜出依场比赛!大家可以选择沾店家比既酸辣酱即食,又可以放落锅5秒再食,都一样甘好食~识货既我地点会唔拣!
而野饮方面不得不推介,薏米柠檬水 $26,打边炉通常少不免油腻感,而店家既薏米柠檬水,清甜又生津~绝对解腻之选!
最后我地四丁友打完,都一致裁定~依间酒锅绝对可以ENCORE再ENCORE!