2024-07-05
香港人打边炉一年四季都咁钟意,最近天气咁热就唔想出街,想安坐家中又可以食到美味嘅那边炉食材,我就非常推荐「杞醉」,主打外卖鸡煲及打边炉食材,食过嘅朋友都赞口不绝,我就之前已经帮衬过佢哋嘅醉鸡煲同埋杞辣小食,当然系高质素又美味,炎炎夏日佢地推出咗「清心甘竹蔗鸡煲」,真系唔热气都食鸡煲啦🫶🌟唔热气啦鸡煲套餐夏日限定 $390 二人前就啱晒啦,每样份量少少就可以食到店家所有招牌菜,唔够食仲可以自己追加喜欢的材料,竹蔗鸡煲嘅甘竹蔗汤非常清甜,配合「杞醉」招牌靓鸡,鸡件嫩滑油鲜味,清清甜甜一啲都唔热气🐔清心甘竹蔗鸡煲包括▪️清心鸡(半只)▪️甘竹蔗汤(2盒)▪️ 清心丸(1盒)🌟自选火锅料▪️手工菠菜豚饺子 或 手工韭菜豚饺子(4只)▪️手打墨鱼滑 或 手打鲜虾滑(半份)▪️牛骨浓汁牛丸 或 猪骨浓汁牛贡丸(4件)▪️夹心芝心丸 或 弹弹鱼蛋(4件)▪️蔬菜盘、米线2份▪️有杞辣酱油,爆炸葱酱油🌟追加系列▪️美国安格斯牛颈脊 $ 130▪️猪骨浓汁贡丸 $ 50▪️手打墨鱼滑 $ 50店家温馨提示💛「清心甘竹蔗鸡煲」烹调小贴士1️⃣ 先将甘竹蔗汤倒进锅里开大火;2️⃣待浓汤滚起,将清心鸡及清心丸倒进锅里,盖上锅盖,然后大火滚5
🌟唔热气啦鸡煲套餐夏日限定 $390
🐔清心甘竹蔗鸡煲包括
▪️清心鸡(半只)
▪️甘竹蔗汤(2盒)
▪️ 清心丸(1盒)
🌟自选火锅料
▪️手工菠菜豚饺子 或 手工韭菜豚饺子(4只)
▪️手打墨鱼滑 或 手打鲜虾滑(半份)
▪️牛骨浓汁牛丸 或 猪骨浓汁牛贡丸(4件)
▪️夹心芝心丸 或 弹弹鱼蛋(4件)
▪️蔬菜盘、米线2份
▪️有杞辣酱油,爆炸葱酱油
🌟追加系列
▪️美国安格斯牛颈脊 $ 130
▪️猪骨浓汁贡丸 $ 50
▪️手打墨鱼滑 $ 50
店家温馨提示💛
「清心甘竹蔗鸡煲」烹调小贴士
1️⃣ 先将甘竹蔗汤倒进锅里开大火;
2️⃣待浓汤滚起,将清心鸡及清心丸倒进锅里,盖上锅盖,然后大火滚5分钟
3️⃣熄火,不要打开锅盖,焗2分钟(确保鸡肉煮熟而嫩滑)
4️⃣开盖先撇去多余油份🍲即可品尝浓汤及鸡件
5️⃣品尝清心鸡后,便可加入其他火锅料打边炉