2017-09-07
上次食完Hysan个间Soufflé Pancake,跟手又试过旺角/油痲地个间黄巴士日式厚松饼加3.7牛奶软雪糕。今日终于黎到呢树试呢度既Soufflé 同Pancake!其实咁翘行过,见净得2-3人排队,正!时间系大概8点左右啦!等咗2分钟都冇,我哋就被安排入座。坐低睇menu,有点儿confused。有分冻食既Pancake,另外有热食既Soufflé ,同埋热食既Pancake。咁究竟热食定冻食好味啲?我哋惟有问侍应。个女侍应服务好好。Mr C系一个有选择困难症既人。Decide 唔到要冻定热。女侍应就话热食好味啲!哈哈。咁Mr C就叫咗个Strawberry Hotcake,而我就叫咗个Soufflé 。Soufflé $68首先黎既系个Soufflé。卖相唔错。好松软咁款。不过要叉落去先知咩感觉! 先讲价钱,其实$68吾系特别贵,算中间价。(斋Soufflé价钱: 希慎$99,黄巴士$28)呢度个Soufflé反而冇得加配料。(希慎可以加strawberry、 红豆、香蕉 etc;黄巴士可以加雪糕)Mr C觉得呢度冇配料加,好似dry咗少少。冇咁吸引。另外讲返个Souffl
Soufflé $68
Soufflé
Mr C觉得呢度冇配料加,好似dry咗少少。冇咁吸引。
另外讲返个Soufflé,其实有点儿似黄巴士既味道。都系偏湿。但感觉好滑身。好soft好软。
不过好似Mr C话斋,如果有多点配料会开心啲!呢度就净得syrup同小小cream。
以价钱味道环境黎计,值得!
Strawberry Hotcake $78
Strawberry Hotcake
叫之前其实唔知道原来系跟雪糕。Vanilla 雪糕同埋strawberry 酱。个雪糕球仲要大大个好结实。一啖pancake 一啖雪糕。好爽!
有两块pancake,拿开咗一块后发现原来下面个块都预先搽咗strawberry 酱。另外又cream又雪糕都唔会太甜,因为个strawberry酱有小小酸酸既,中和下个味道。好开胃!
好开心,食到两款唔同既pancake。要松软有松软。要结实实在有实在。仲要有雪糕!满足!