2022-11-20 241 浏览
要三个月前先订到嘅一间人气下午茶 真系满心欢喜同带住期待去品尝 但真心希望愈大失望愈大。。。虽然环境好好 间隔度充足 光线偏暗嚟营造高贵感 服务员喺我哋坐低后亦细心向我哋讲解下午茶嘅选择 可惜食物质素真系好普通 完全唔值喱个价钱 两位要1098加10%服务费 以我品尝后嘅定价起码要减一半。首先第一款上嘅系䶢点 四款唔同味嘅三文治 佢应该系顺住浓淡味道排列 先食虾 之后系蟹肉柚子 然后三文鱼籽配烟三文 再到黑松露鹌鹑蛋 面包似系平时喺楼下普通面包铺买嚟嘅方包质素 已经好影响成件三文治嘅口感 至于佢嘅用料同配搭亦唔见出色同特别 最多只能话用料系新鲜 符合最基本要求 食完除咗最后嘅黑松露味觉得好出之外 其他食时都唔觉得突出到佢嘅食材味 根本喺屋企都无难道能制作嘅质素嚟食完三文治 嚟咗一个小杯 内里是蕃茄汤配巴马臣芝士 依杯系出色嘅 味道酸酸同芝士味亦好浓烈 成杯好夹 喱杯系全餐最值得赞赏嘅一款之后嚟甜品 先俾下午茶架 有四款甜品 一款桑莓挞 红丝绒蛋糕 黑森林薄片 同桃味啫喱杯 四款甜品同出面三四星嘅自助餐甜品供应质素差唔多 应该一讲你哋都明白系咩味道 唯一我较喜爱嘅会系黑森林𠮶款 朱古力

三文治

蕃茄巴马臣浓汤

唯一我较喜爱嘅会系黑森林𠮶款 朱古力味浓 但整体都系质素低下

甜品架

然后再为大家奉上任食scone
两款基本味 原味及提子 好细个嘅
配搭埋两款果酱 士多啤梨及香橙 仲有个cream 香橙果酱带点苦 可能连埋橙皮一齐整 果酱都过得去正常发挥 但个cream就扣哂分 一啲奶味都无 系加埋个scone食时先令到个scone出到啲牛油香 scone 嘅质素亦系好普通 虽然都系暖暖地 但牛油同奶香味唔够 质地亦干硬同实 唔松 完全唔似五星出品 你食完都唔会想refill

scone

之后会有两架甜品车车埋嚟俾你选择同讲解 甜品车全部可refill 但整体喱个tea set 都食得饱你嘅 你未必可以refill返 始终甜品都系漏

第一架车有三款甜品加杂莓及酱俾你配搭
有桑莓香槟慕丝 朱古力挞 牛油蛋糕

喱个桑莓香槟系全场最出色嘅一款蛋糕 酸酸甜甜 莓味突出 又带一点点香槟香气 亦系唯一想refill嘅一款

朱古力挞就都浓朱古力味 应该用valrhona嚟整 但始终都系无惊艳感

牛油蛋糕都唔驶形容 就系好普通嘅牛油蛋糕

开心果泡芙

榛子拿破仑

朱古力贝壳蛋糕

果仁朱古力

有开心果泡芙 榛子拿破仑 朱古力贝壳蛋糕 柠檬挞 tiramisu 果仁朱古力 服务员话个拿破仑系喱间嘢嘅signature 真系更令我失望 啲皮系淋嘅 唔知摆咗几耐 虽然有榛子味 但个皮完全唔系拿破仑嘅松脆感 唔知系喱个特色还是。。。其他嘅亦不值一提 真系宁愿去食其他酒店自助餐都系喱个价同一质素 起码人哋都仲有其他选择。唯一可取嘅系佢旧朱古力块 真系好味嘅

饮品方面 我哋嗌咗一冻一热朱古力 仲加多一个earl grey tea中和一下 亦系令我哋大失所望 杯热朱古力三催四请揾咗唔同侍应先肯送过嚟 可能佢哋误会我哋意思吧?因为餐只包两款饮品

论味道 冻朱好过热朱 但冻朱唔系用奶冲成 虽然都好浓味 但始终无咗奶冲𠮶种杰身感 同行友人就话水稀稀 唔识欣赏 但我个人认为佢都系好重朱古力味 就算融冰仍不减 只系欠缺奶嘅浓醇感 而杯热朱就用奶冲成 但明显朱古力味大减 亦唔够厚身 茶就正常啦 佢可以不停帮你加热水refill 。

整体而论 喱间嘢我唔会推介人嚟试 除非你真系重视环境多过食物质素 否则都系唔驶哂喱笔钱 服务亦只系最基本嘅酒店能提供嘅质素 实在名不副实 突出唔到喱间酒店嘅贵气

蕃茄巴马臣浓汤
果仁朱古力