2010-11-19
我同我老婆d朋友仲有我个囡囡去左呢间野打边炉 , 因为订左位既关系所以等都唔需要等 , 门口个服务员安排既位置都好好 一开始叫汤底时 , 我拎左一张coupon出黎 , 系9折既coupon , 我第一时间就问个服务员系唔系全部都系9折 , 个服务员话系 , 仲介绍我地食要加钱果d食物 , 咁ok喇 , 我地就慢慢睇下食d乜经典的火锅 汤底 : 红萝卜马鍗粟米汤底 - 都ok 甜 肥牛 - 完全唔好食 , 不知所谓 , 揾磨机磨先磨得开果只 , 打边炉主打都搅到咁差 , 可能系想迫d人加钱食佢果个顶级 羊肉粒 - 呢个先经典 , 羊肉粒无羊味 牛柏叶 - 差到爆 , 自己系街市买仲好食过佢 , 明显地d牛柏叶系放左系一个好热既地方 , 但无揾水浸住 , 所以变左啰 !! 鲜牛肉 - 又系不知所谓 , 都唔知点解佢要落生粉去叶啰 , 咁就唔好叫鲜牛肉喇 , 我睇食评话好食我先食架乍 , 点知原来佢既好食系落味精去叶啰 黑琢肉 - 又系叶左既肉 , 离谱 海虾 - d虾都唔知死左几多年 , d肉都烂哂 墨鱼滑 - 呢个都系唔新鲜架 , 肉质十分怪 鳝片 - 又系难食 海胆包心丸 - 街
经典的火锅
汤底 : 红萝卜马鍗粟米汤底 - 都ok 甜
羊肉粒 - 呢个先经典 , 羊肉粒无羊味
黑琢肉 - 又系叶左既肉 , 离谱
海虾 - d虾都唔知死左几多年 , d肉都烂哂
墨鱼滑 - 呢个都系唔新鲜架 , 肉质十分怪
鳝片 - 又系难食
海胆包心丸 - 街市都有得买呢只丸喇 , 唔该交足功课 , 认真d整返只真正既海胆包心丸喇 , 真正既系出门系全白色 , 入面都系浅橙色架
食物差 , 我地可以选择性咁食 , 但系d服务态度就真系好唔掂啰 , 问佢系唔系无羊 , 佢又话应该系 , 顶 ! 佢系唔系系呢间野做架 , 我地都算喇 , 一路食落去都无乜太特别 , 因为我地食菜多啰 , 成间野d菜系最好味 , 打边炉最紧要d食物要新鲜 , 如果食物唔新鲜 , 咁唔好学人专做火锅店啦 , 要叶既肉我就唔需要系火锅店食啦 , 不知所谓
我地一路饮住啤酒 , last叫多一set啤酒 , 啤酒到左5mins左右 , 个经理走埋黎同我地讲"""仲有半个钟 , 要唔要帮你地last order"""" , 火都黎埋喇即刻 , 你又无客等位 , 同赶我地走无分别啰 , 跟住就即刻取消last果set啤酒 , 听完佢讲呢句野之后 , 已经唔想再食落去 , 埋单去厕所时 , 就衰到连厕所水都无
埋单时我地拎左张 9 折coupon出黎 , 张单黎到唔岩数啰 , 系计多左 , 我地问佢点解 , 佢话张coupon净系人头 9 折 , 我地即刻嘈 , 因为佢全间舗都无一只字注明 , 正常如果要加钱食果d食物无折扣优惠会注明一行字架嘛 """ 此食品没有折扣优惠''''' , 咁样佢即系取巧啦 , 埋单果个经理态度十分差啰 , 佢指返openrice 张coupon果行细字 , 话系有最后决定权果句呢 , 我地问系唔系你现在话唔折都得呀 , 佢又话唔系 , 今时今日咁既服务态度咁既食物 , 最大个问题系我入座时已经问清楚 . . .