2022-07-07
#纯粹表达个人意见 #长文 #希望大家睇到最后寻晚去咗朗廷酒店食自助餐,因为屋企人生日所以特登揾左呢间五星级酒店庆祝,但真系伏到喊!我哋全部食到皱晒眉,俾左咁多钱食呢啲质素,完全唔推介,唔想再有无辜人中伏!我同屋企人都觉得质素实在太差了。首先环境方面,一入到去黑黑暗暗,装修好旧,可能间酒店好耐,座位好少,地方好细,呢啲唔系重点啦!之后坐低紧系出去攞嘢食啦,野食种类少到夸张,我以为自己喺staycation 食早餐,沙律,几款熟食,船面,生果,虽然有刺身区,海鲜区,但刺身系完全唔新鲜,龙虾d肉都唔新鲜,生蚝又细只唔新鲜,其他青口同螺完全唔想试都知咩料啦!好啦,之后到熟食,都系正常野,但都系摆咗好耐,都唔太热咁,食咗个羊架,佢系用印度香料整既,可能太多香料已经冇咗羊味,我都唔知自己食紧乜,好无奈😮💨谂住试吓佢嘅片皮鸭啦!望到已经系唔会想食,干到爆,应该系摆咗好耐唔系新鲜,我屋企人仲系隔离讲左句:哗!有冇搞错,干到咁点食啊!之后唔知系咪个厨师听到,然后即刻换过一盘新嘅,咁我谂住会好少少,点知都系干争争,个皮完全咬唔到劲硬。之后试咗个当归炖鸡汤,味道都算OK不过偏咸。之后见冇乜嘢好食就转战甜
寻晚去咗朗廷酒店食自助餐,因为屋企人生日所以特登揾左呢间五星级酒店庆祝,但真系伏到喊!我哋全部食到皱晒眉,俾左咁多钱食呢啲质素,完全唔推介,唔想再有无辜人中伏!我同屋企人都觉得质素实在太差了。首先环境方面,一入到去黑黑暗暗,装修好旧,可能间酒店好耐,座位好少,地方好细,呢啲唔系重点啦!之后坐低紧系出去攞嘢食啦,野食种类少到夸张,我以为自己喺staycation 食早餐,沙律,几款熟食,船面,生果,虽然有刺身区,海鲜区,但刺身系完全唔新鲜,龙虾d肉都唔新鲜,生蚝又细只唔新鲜,其他青口同螺完全唔想试都知咩料啦!好啦,之后到熟食,都系正常野,但都系摆咗好耐,都唔太热咁,食咗个羊架,佢系用印度香料整既,可能太多香料已经冇咗羊味,我都唔知自己食紧乜,好无奈😮💨谂住试吓佢嘅片皮鸭啦!望到已经系唔会想食,干到爆,应该系摆咗好耐唔系新鲜,我屋企人仲系隔离讲左句:哗!有冇搞错,干到咁点食啊!之后唔知系咪个厨师听到,然后即刻换过一盘新嘅,咁我谂住会好少少,点知都系干争争,个皮完全咬唔到劲硬。之后试咗个当归炖鸡汤,味道都算OK不过偏咸。之后见冇乜嘢好食就转战甜品啦!佢有个朱古力喷泉,有葡挞,有马卡龙,仲有几款蛋糕选择,仲有雪糕。先讲个朱古力喷泉,朱古力劲苦之余淋左d生果上面都唔系变脆皮,同普通淋朱古力酱冇分别,都算啦!谂住啲蛋糕会好食啦,全部味道都麻麻地,仲要偏甜,尤其系个tiramisu完全唔得,唯一觉得还可以嘅系葡挞同马卡龙。最后食埋雪糕,佢哋话系用Häagen-Dazs雪糕,但我同屋企人试过之后都觉得唔似系Häagen-Dazs,因为佢啲雪糕正常唔会咁甜,味道都好唔同,比想像中更加甜。我唔明俾成$650一位既自助晚餐系啲咁嘅质素,真系出面食平少少三百几蚊一位𠮶啲自助餐质素都好过佢。我同屋企人系食到成肚火,正常自助餐系食到好饱,我哋完全系冇乜点食过野,最后忍唔住去船面区叫个厨师整几碗面食算填饱个肚。真系好后悔book咗呢间酒店自助餐,呢个价钱真系喺出边食到更多好质素嘅食物。今次我同屋企人一齐总共八个人,都要成五千几蚊食啲咁嘅嘢真系好无奈😮💨仲话五星级酒店,讲真四星酒店都好食过佢。唔怪之得成晚得几台人去食,仲要有啲应该系黎staycation包埋自助餐嘅!以后都唔会再去呢一间食,环境差,种类少,食物质素更加差!更加唔好讲味道了。实在太失望了,谂住屋企人生日庆祝带佢食下自助餐,冇谂过最尾搞到佢哋又食唔饱,真系好扫兴!佢哋话都未试过食完自助餐返到屋企系要食宵夜既!其实我都好过意唔去,俾咗个咁嘅回忆佢哋😔