2010-12-08
今早经过中环,见有时间,就专登走去试下这个排队排足一条街 ge 拉面。0840 未开门,已经见到有人排队,数数人头,刚好食到第一开档 ge 第一转,ok la,等 20 分钟左右就有得食,好味的话,等一下都值得,迟 5 分钟就 pk 啰,龙尾差唔多排到街头,如果 9 点先开始排,真系随时等两粒钟都未有得食,心谂,咁 Q 多人排队,就算普普通通都不会太失望吧!!埋到台,地方真系太细,座位坐得唔舒服,坐 ge 位置太近行车路,d 货车响我背后行黎行去,贴身而过 ge 感觉好唔自在,不过唔紧要,大排档 feel 亦有佢 ge 风味,还可以接受。之后写单,我点左黑王,加䓤,加半熟蛋,浓汤硬面。IMG:1]碗面一上台,真系好失望,比起me 响秋叶原街边食果碗cheap爆拉面,呢碗野真系要俾个零分俾佢!面冇咬口失败,面系要配汤,唔同 ge 汤配唔同 ge 面,今次碗汤系浓汤,而且多油,用直身面条 OK,但 d 面应该要粗身番少少,最重要系个口感,一唔系食佢滑口,一唔系食佢弹牙,两样都唔系,咬口粉粉地,唔合格。 汤太抢口失败,浓汤最怕抢口,一碗好 ge 汤,系要和口,要越食越想食,饮晒成碗汤都唔会口
之后写单,我点左黑王,加䓤,加半熟蛋,浓汤硬面。
IMG:1]
汤太抢口失败,浓汤最怕抢口,一碗好 ge 汤,系要和口,要越食越想食,饮晒成碗汤都唔会口干口渴,呢碗汤 me 净系食到 d 味道分开晒,劲口渴,只能够话,汤系浓,但唔好味,而且太冻,汤一定要够热先得,由其系浓汤多油,唔够热的话,就会好难食,会更加觉得好油,一汤面,个汤系个灵魂,呢碗汤面唔合格。
叉烧太林失败中ge失败,旧叉烧又太碎,叉烧呢 d 简单野都搅到咁... no good...
最失败系D香辛料,浓汤油多,汤唔够热,冻冰冰,个汤温根本迫唔出D葱同木耳ge香味,简直系完全失败,d 䓤系要有足够温度先可以迫出个香味,汤太冻就会䓤还䓤,汤还汤,净系食到䓤 ge 辛辣,食唔到䓤 ge 清爽。
连只半熟蛋煮过左火,完全系有冲动拍台起身果只!
一旧水食碗咁野,一定冇下次!!