2019-06-11 90 浏览
今日去学下做淑女🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️尖沙咀山林道有好多嘢食好多人都知,但原来入面有间精致Fine Dining西班牙茶,听讲仲系前四季酒店总厨亲自主理,依家谂返都好想再食多次🤤💕-☆ 自家制精致面包有几款不同种类拣,我拣左麦包同方形法包,面包外脆内软,配以海盐牛油、橄榄油及黑醋食,令面包味道更突出😋 麦包好香麦味,上面有嚟谷物令口感更丰富,而法包非常软腍,一啲都唔干,不错的。-☆ 蟹肉凯撒沙律沙律菜好特别,用上BB罗马菜,食法系系用刀叉切嚟食,特别又新鲜。沙律菜非常鲜嫩爽脆,腌过既蟹肉同芝士碎配搭得宜,系我食过最好食既沙律💗-☆ 海龙皇汤色泽有嚟似龙虾汤,用上多种海鲜熬煮,包括脆龙甘鲷鱼、鱿鱼、鲜虾及青口等,鲜味十足,质感唔会好杰,甘鲷鱼表皮煎过好香脆,喺汤浸住都唔会变腍🤩 鱿鱼鲜虾同青口弹牙爽口,好好饮呀!-☆ 慢煮36小时牛小排.烤焗牛骨髓.洋薏米听侍应讲牛小排经过36小时慢火熬制,所以肉质非常鲜嫩有弹性,软腍程度可以话系入口即溶🤤 色泽仍能保持粉嫩,亦能完全锁住肉汁,从未食过如此美味💕 另外,牛骨髓十分矜贵,每只牛只有一条牛骨髓😛 牛骨髓经烤焗过后,既有上面的GARLIC,质地有啲似
今日去学下做淑女🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

☆ 海龙皇汤
蟹龙皇汤

☆ 慢煮36小时牛小排.烤焗牛骨髓.洋薏米
慢煮36小时牛小排.烤焗牛骨髓.洋薏米

侍应讲牛小排经过36小时慢火熬制,所以肉质非常鲜嫩有弹性,软腍程度可以话系入口即溶🤤 色泽仍能保持粉嫩,亦能完全锁住肉汁,从未食过如此美味💕 另外,牛骨髓十分矜贵,每只牛只有一条牛骨髓😛 牛骨髓经烤焗过后,既有上面的GARLIC,质地有啲似海盐,而内里又冧又香,有少少甜味,味道 十分精致,有啲似牛油既味道,十分特别👍 而洋薏米亦十分出色,焗至半透明状,粒粒分明,超软熟又Q弹,完全唔似食紧洋薏味。
☆ 法式泡芙塔.朱古力汁.香草雪糕
法式泡芙塔.朱古力汁.香草雪糕

卖相吸晴,淋上朱古力汁,即刻相机食先🤭 泡芙搭用上五层可可泡芙制成,中间用软滑忌廉塔起,表面有樱花籽同香草雪糕,令成个甜品锦上添花😚😚
总括而言,绝对系一间超高质西餐厅,式香美味,完全可媲美五星级酒店,加上店员细心讲解每一道菜式,诚意心机满分👍👍👍

2019-06-09
蟹肉凯撒沙律