2018-12-22 1381 浏览
话说星期日喺城隍街楼梯发现呢间小店,装修又系(扮)怀旧香港特色𠮶只,舖头外面有张康乐棋枱同几张铁枱櫈,都坐咗啲人,入面有张bar枱,餐牌放喺枱面,原来佢主要系卖鱼蛋烧卖、肠粉、碗仔翅咁。好肚饿呀...整份猪肉烧卖加个捞面先啦。不过店外店内都见唔到有侍应/收银,净系见到open kitchen度有两个人,咁我拎住个餐牌问其中一个女人(下称A):「想问下系咪喺度嗌嘢食?」但系A冇直接回应我个问题:「唔好同我讲嘢住!我好唔得闲!」Ok,我当你工作压力大,不幸患上躁狂症。于是我等咗阵,将目标转移去隔离一个包紧烧卖,外表睇落林善啲嘅女人(下称B),点知以貌取人都系唔啱⋯⋯佢都未听我想要咩,就话:「你等等好冇,我而家得猪皮同鱼蛋架咋!」语气唔好得过A几多。A开始唔耐烦:「我而家煮紧我个碗仔翅,如果我理你,就煮唔到碗翅!」心谂你唔识multi-tasking ,净系可以做一样嘢,你出面啲客可能已经饿死咗,我系唔系要半年前落单先食到你碗翅?我唔甘心,再追问:「咁出面有冇其他人帮手落单?」B再施展赶客绝技:「冇,出面系公众地方。」哗!啲答案咁无敌,冇人驳斥到你哋啦。我就好有礼貌咁讲:「咁冇计,下次先。」

Ok,我当你工作压力大,不幸患上躁狂症。于是我等咗阵,将目标转移去隔离一个包紧烧卖,外表睇落林善啲嘅女人(下称B),点知以貌取人都系唔啱⋯⋯佢都未听我想要咩,就话:「你等等好冇,我而家得猪皮同鱼蛋架咋!」语气唔好得过A几多。A开始唔耐烦:「我而家煮紧我个碗仔翅,如果我理你,就煮唔到碗翅!」心谂你唔识multi-tasking ,净系可以做一样嘢,你出面啲客可能已经饿死咗,我系唔系要半年前落单先食到你碗翅?我唔甘心,再追问:「咁出面有冇其他人帮手落单?」B再施展赶客绝技:「冇,出面系公众地方。」哗!啲答案咁无敌,冇人驳斥到你哋啦。我就好有礼貌咁讲:「咁冇计,下次先。」今次到A秒回我:「bye bye!」之后我头也不回行出门口,行到楼梯口,都听到A一轮咀咁向我个方向喧哗,内容大概围绕佢有几忙,理唔到我之类。小弟素来和理非非,除咗向佢报以微笑仲可以点?

呢间虽然一睇就估到唔系卖高效率嘅小食,系卖即叫即整、休闲感觉为主,想人扮下文青品味生活咁。都明白啲食物可能冇咁快整好,但估唔到会连基本礼貌都冇,唔识尊重个客。我本身都系欣赏你间舖先入嚟买嘢食啫,讲句嘢使唔使去到咁尽呢?假设澳牛、九记嘅service系B10地狱级,呢间老友记认咗B17,应该冇人同佢争B18。

后话:我好奇上openrice揾下间嘢,原来未开file (我帮佢开返个)...不过见到佢喺google 评分有五星㗎,仲有人大赞有个kind and welcoming owner,所以我怀疑煮紧嘢𠮶两个都唔系老细。但点解google comment 又完全冇提及呢个伏呢?真系答你唔到。

2018-12-16
外卖自取