2017-04-02 378 浏览
为咗揾食你可以去到几远? 大家唔洗惊!!! 我哋唔系去啲「山旮旯」嘅地方,只系去平时比较少去嘅跑马地啫!星期五晚,M佬带人搭叮叮,叮去跑马地,好浪漫呀! 浪漫还浪漫,好肚饿呀! 咦,前面有间新开嘅拉面嘅舖 --Zagin Soba座银,好似几Okay咁㖞,入去试下先!哦,原来只系啱啱开无耐。餐厅嘅装修以木为主,好似去咗日本咁。最钟意𠮶Open kitchen睇住师傅准备身材。鸡白汤拉面首先,𠮶卖相已经好吸引,金黄色嘅炸牛蒡好抢眼,好似成件Art piece咁! 𠮶牛蒡系新鲜即炸,好似薯片咁脆,一啲油腻感都无,不过牛蒡味唔重。除咗脆食,可以好似炸鱼皮咁放落啲汤到,记住唔好浸太耐,如果唔系就会淋晒。好啦,系时候试下𠮶汤底啦!! 上面有层泡泡,鸡汤入口柔滑,浓郁厚身,鸡味香浓,咸度适中,忍唔住饮完一啖再一啖! 拉面仲有一大片叉烧同鸡肉。叉烧肥瘦分明,肉质嫩滑,味道比坊间嘅日式叉烧偏咸,不过我A姐又觉得好好味㖞! 另外,旧鸡肉系超级嫩滑,慢煮真系唔同啲,keep住肉汁,好香浓。当然仲有糖心蛋啦,劲香烟煄味,正! 海鲜鸡拉面另一碗我哋叫咗海鲜鸡拉面,配料全部一样,唯一唔同嘅系𠮶汤底,鸡汤底再加虾

海鲜鸡拉面
另一碗我哋叫咗海鲜鸡拉面,配料全部一样,唯一唔同嘅系𠮶汤底,鸡汤底再加虾同鱼一齐煮。海鲜味好浓,不过盖过晒啲鸡味,我哋钟意食鸡白汤多啲,原汁原味!!

座银炸鸡
炸鸡一嚟到,见到佢颜色咁深,以为佢炸得过火,点知咬落去皮脆肉嫩,系啱啱好,仲有啲鸡油肉汁,好Juicy。店长话因为佢哋先用日式酱汁腌过鸡件,然后再炸,所以颜色比坊间嘅炸鸡较深。再点啱黑椒盐一齐食,真系无得弹!
座银炸鸡
食饱饱,散步番出去铜锣湾,消消𠮶肚腩!
2017-03-10