2024-06-13 1863 浏览
我认知呢间餐厅应该系叠到好高既鱼生丼开始,之后听闻佢地又做过一排omakase。一直都系冇缘朝圣,原因系丼饭当时大热要排队,omakase只有一个小时用餐时间,我对于排队既餐厅还可以,但不一定要食 。不过对限时既餐厅非常抗拒 。中午返工食lunch时候被茶餐厅赶走都算 。连夜晚都限时嘅话,我就觉得太难过了。点解今次终于的起心肝试宗像屋 。原因系佢好似车仔面配搭咁多嘅饭团吸引。🍙🍙暂时未有机会去日本试当地的 。佢应该都系香港第一家人去做呢个尝试 。入到间餐厅原来系one man Bank 。接待,整嘢食,收钱都系同一个人。先唔讲人手住 ,我同朋友每叫咗一个丼饭(竹)同埋两个饭团share食 。师傅推介明太子鱿鱼同埋酱油蛋黄 。睇得出师傅好紧张整野食呢个过程,因为人手唔够,同埋佢要确保食材即刻可以送到客人度 。确保紫菜要够脆,饭也是有些温度 。所以其他后面坐低未落单嘅客人都要等佢完成上一张order先至可以落单 。如果鱼生丼同饭团比较,个人认为性价比饭团会比较高。正如我开头所讲佢哋有好多唔同配菜嘅配搭,好似车仔面咁 。样样我都想试 。另外𠮶个鱼生饭系好食嘅,不过唔及饭团咁有玩味 。其实两个

另外𠮶个鱼生饭系好食嘅,不过唔及饭团咁有玩味 。

其实两个饭团都系卖几十蚊 。而且加多个汤就系一个set都系几十蚊 ,咁又一餐 。
但系卖一个鱼生丼就要百令二百蚊。唔系好明呢间餐厅主理人会将呢两样野放系同一家餐厅卖,究竟佢系点定位?

最后埋单嘅时候同咗师傅讲咗两句,佢话老细好似唔肯加人比佢 。佢自己一个做得辛苦 。系师傅问题定系老细问题?人手服务方面点解得一个人咁harsh? 呢间餐厅唔系食快餐㖞 。

睇返以前呢间餐厅都几多人手而且又有日本师傅,现已风光不再 。究竟是谁舍弃谁?