2017-08-12
最近朋友睇杂志发现Flaneur依间餐厅,再上上网睇风评几好,而且,二百零蚊就有一道有5款海产嘅海鲜拼盘,睇杂志介绍仲唔喺用普通货色,性价比非常高,所以,走访一试。餐厅位处幽静嘅官涌街,外貌有啲法式小馆嘅影子,故此,都唔难揾。室内以黑白为主调,最特别喺窗口采全开放式,再加置少少盆栽,加添清新气息。配合柔和嘅灯光,以及轻漫嘅音乐,使气氛轻松。不过,温馨提示,因为窗口外设吧位,又俾人食烟,故遇上有人食烟,坐晌较近门口位置嘅地方,会闻到轻彻烟味,亦因此,我哋都要求调到最入嘅餐枱避一避。餐厅好简单,一面喺食物:前菜、意大利面、主菜、烧烤、甜点,选项唔算多,属贵精不贵多嘅格局。另一面就喺饮品:红白餐酒、香槟、啤酒、烈酒、鸡尾酒、汽水、果汁……等等,选择算多。就算唔嚟食嘢,都好啱饮吓酒嘅朋友。此外,每日3:00pm-8:00pm更设有欢乐时光,啤酒配串烧,都只喺卖$48,定价吸引。就算以上优惠唔啱,有唔少饮品晌欢乐时光时段都有优惠价,所以,我哋都拣咗啲非酒精鸡尾酒嚟饮。Green Summer Cooler $45(正价$55)外面天气鬼咁热,故拣杯凉透心嘅Green Summer Cooler降
外面天气鬼咁热,故拣杯凉透心嘅Green Summer Cooler降吓温,净睇样都爽晒;以姜啤、菠萝汁、青柠汁及薄荷糖浆混合而成,卖相醒神,入口清爽,可谓凉意直送。 Rose Ladies $45(正价$55)
老友杯点咗Rose Ladies ,佢话上网睇人贴出嚟嘅相好靓,就哋呢个原因拣佢。用咗玫瑰糖浆、荔枝糖浆、红莓汁同菠萝汁沟成,再放上几玫瑰花瓣,的确好吸晴。味道方面,清味带果香,微微酸感觉唔错。 咖喱烧鸡墨西哥烤饼 $58
老友未食过墨西哥烤饼,所以,对此菜式颇好奇,虽然佢摆晌主菜类,但似前菜多啲。一客有3件,薄薄哋咁填满咖喱鸡肉,啲烤饼外皮颇脆口,鸡肉亦嫩滑,但最欣赏喺再混入菠萝,晌咖喱中添加一份清甜味。
小弟就喜欢食肉,所以,拣半份烤美国猪背骨,而全份就卖$158,但两个人食半份就啱啱好,半份有4支骨。因喺猪背骨,比猪肋骨厚肉啲,所以啖啖肉,落刀𠮶吓已感受到啲肉好松化,轻易骨肉分离,食落果真软腍松化,口感一流,又带有浓浓烟熏香味,伴菜嘅栗米亦好清甜,无话烧干水,依道菜绝对值得推介。
万众期待嘅烤海鲜拼盘卒之登场,亦喺今晚嚟呢度嘅目标,现场睇见份拼盘跟睇相真喺有少少感觉唔同,震撼感会多啲。整份拼盘早已晌餐牌写明有全条烤鱼、蚝、带子、珍宝虾及软壳蟹,垫底有唔少沙律菜,但无作任何酱汁调味,亦无葡萄伴碟,依个细节位执执感觉更好。 烤带子
以惯常嘅蒜蓉嚟做,喺较惹味嘅做法,侍应话北海道帆立贝,唔怪之得啲带子咁鲜,入口鲜甜,质感爽口。 焗蚝
同以蒜蓉嚟做,蚝味都几够,但小弟就觉得可以考虑改改配烟肉碎,咸香嘅烟肉更能吊出蚝味,而且,唔使跟带子咁又喺蒜蓉嘛! 烧珍宝大虾
初时以为喺越南大头虾,侍应话喺泰国货,水准一样不俗,虾肉爽弹鲜甜,虾膏唔少,够晒甘腴。 酥炸软壳蟹
炸到极为酥脆,入口「咯咯声」,但又一啲都唔油,不过,感觉就有少少干身,所以,沾点烧汁会效果好啲。 烤全条花鱼
见人哋啲食评写喺日本嘅「喜之次」,可谓不惜工本,但唔知喺咪成本问题,抑或来货问题,是夜嘅全鱼只喺日本花鱼,简单开边洒盐烧,卖相好睇。鱼肉嘅口感较实净,但鱼味浓,却有啲咸,若非插咗支烧烤叉,可能错以为喺「一夜干」呀,哈哈! 烤焗棉花糖香蕉朱古力批 $48
餐厅嘅甜品选择唔多,就只有3款,虽然当中嘅烤焦糖菠萝喺店方推介,但我哋就想见识吓个棉花糖香蕉朱古力批多啲。热烘烘出场,面层铺满棉花糖,散发出阵阵香味,一羹插到底,有类似布朗尼垫底,再一层香蕉果肉,不过,啲棉花糖化得好快,下面嘅香蕉同朱古力浆又融为一体,所以,啲相影得麻麻,但个朱古力批真心好食,浓香湿润,不过,要有少少心理准备,因夹杂好多棉花糖,喺少少偏甜。 整晚嘅上菜速度啱啱好,一道菜接一道菜,不急不缓,食得好轻松,而 侍应嘅招呼好到位,添水、换碟都做到足,又好礼貌,让人感觉自在。加上环境、食物都好,真喺官涌街一个小发现,值得再嚟。