2014-03-03 1293 浏览
以前每次食饭, basement间赤丸/ 将军澳米线从来都唔会系考虑范围之内, 成日行过见到内面都好惨淡, 得小猫三四只。但系呢间拉面舖开左之后, 个basement即刻旺左好多, 间唔时都见到有人排队。虽然我地一向好中意食茶餐厅d市井野, 不过成日食都好闷, 所以楼下呢间拉面舖就成为左我地第二个「浦点」。来到拉面舖, 好似是必一定要食拉面, 但系成日去之后, 就开始试下其他野食。发现, 原来呢度D定食都几出色。我地叫左个烧肉定食, d豚肉好易入口, 入晒d汁ge味, 好开胃, 连汁都可以捞埋。 除左定食仲有一碗面鼓汤, 前菜同沙律, 男仔来讲好够食, 女士就可能略嫌份量太多, 有d浪费。另外又叫左个滑蛋猪扒饭定食, d猪扒好实在, 唔会面包糠大块过肉, 虽然系大碗饭型式, 猪扒同饭系一起上, 睇落好似无咩食, 不过食落又岩岩好。呢度ge定食除左大份外, 有两个成为我地饭堂ge原因, 第一系d面鼓汤好好饮, 唔系用粉冲, 而且饮落口仲系好热; 第二系d饭好好味, 无错, 系d白饭好好味, 可能我自己偏好日本米, 觉得好香, 所以每次都几乎食晒成碗饭。我自己几中意呢间食肆, 不过就略嫌佢
我自己几中意呢间食肆, 不过就略嫌佢个位置有d零零舍舍独立左出来, 唔太就脚, 所以佢做到甘旺都算几劲。