今日介绍呢间冇咩花巧野但食物水准同功夫一流嘅fine dining餐厅-Provence😋呢间餐厅嘅前身系兰桂坊个边私房菜黎,佢地著重于食材本身而唔只系菜式嘅外表,而系每一样食材嘅味道都被发挥得淋漓尽致🤤-法式香煎鹅肝/鸭肝配麦爹娜汁 $268佢地依家香煎鹅肝/鸭肝做紧买一送一优惠🥳‼️呢度嘅鹅肝系比出面个d大件好多,呢个优惠价食到真系好抵好抵之前系其他餐厅食嘅肝系煎到只有6-7成熟,令到中间过于淋,缺乏口感,呢间系煎到全熟,所以食落面层好似焦糖咁劲脆,里面好好好creamy😍😍个sauce系油加martell酒再加黑醋,超级开胃呀!👅食落去唔会话有油腻嘅感觉,因为逼晒d油出来做汁🤤而佢罕有地唔系配toast,而系用香煎苹果做底,酸酸地正好解腻🍎😍-法式凯撒沙律伴巴玛火腿/意式杂菜沙律伴风干肉肠 $158沙律菜🥗好新鲜,酱汁用上简单嘅橄榄油,每一块蔬菜d都沾有酱汁,好均匀,莎乐美肠同parma ham嘅香味淡淡渗出☺️-餐汤系由藜麦、杂菜,同刺身级带子去整🤩🤩入口完全品尝到菜嘅甜味,仲要每一啖都食到有带子肉呀😍个餐包都系热辣辣焗出来,好香好松软🤤🤤-西班牙红虾配自家制虾油天使面 $468个
法式香煎鹅肝/鸭肝配麦爹娜汁 $268
佢地依家香煎鹅肝/鸭肝做紧买一送一优惠🥳‼️
呢度嘅鹅肝系比出面个d大件好多,呢个优惠价食到真系好抵好抵
法式凯撒沙律伴巴玛火腿/意式杂菜沙律伴风干肉肠 $158
个餐包都系热辣辣焗出来,好香好松软🤤🤤
西班牙红虾配自家制虾油天使面 $468
个面系用西班牙红虾🦐自家提炼嘅虾油去整😍唔怪得未食已经闻到劲香虾油味道,个面索晒d虾油,但油而不腻😍个虾肉入口松化🤩平时食个d虾系弹牙,呢只口感劲特别🙈
最有惊喜系,剥开个虾头系有虾膏,仲要好鲜甜,个虾油真系好珍贵,用好多虾先提炼到个少少架,都只系$220/100ml,我都买左一罐走呀😍
法式香煎刁鱼柳配鲜柠檬白酒汁 $408
有4块大大块嘅刁鱼柳🐟香煎到表面好脆,里面保持嫩滑,鲜柠檬白酒汁令成件事清新好多😋伴以色彩缤纷嘅杂菜,好满足🥳
最后以两杯朴实无华但好考功夫嘅柠檬茶同港式奶茶作结。饮之前staff会唧d柠油落去,原来系柠檬皮个外层有柠油架!
柠檬茶系用黄柠同青柠整🍋 唔使duk都有味,好似比清新嘅柠檬味包围住咁😍😍一般茶餐厅系冇得比🙈
港式奶茶🥤面头好多浓密泡泡,应该系想将茶同奶冲埋一齐,呢杯奶茶完全发挥到靓茶嘅香味,试到奶香与茶香完全融合到一齐呀🤤