1K
2021-07-27 2369 浏览
唔知点解食泰国菜好似坐室外会特别好feel,叫埋支泰象啤就更完美喇!嚟到尖沙咀嘅泰斗,特意book咗室外嘅位置,好写意咁叹吓我哋嘅晚餐,同楼下繁忙嘅海防道相映成趣。如果你怕热嘅,其实餐厅亦有室内冷气位置。大头虾冬荫功汤冬荫功系一样我哋少有极端嘅嘢食,因为我就好钟意,相反A姐一向都唔太钟意。不过,其实酸酸辣辣嘅冬荫功确实好开胃,份量非常多,足足有成4碗!更重要系材料十足,入面有唔少泰式香料,所以味道好丰富好有层次,但就略嫌虾肉有少少梅。小食拼盘拼盘有有泰式鸡卷、鱼饼、虾饼、素春卷。全部炸得好香口,我哋一致钟意虾饼,入面劲多虾肉,够晒弹牙;泰式鸡卷炸得劲脆,入面鸡肉劲多肉汁。记住要点埋泰式辣酱,就更加惹味。盐烧牛舌两串牛舌,烧得啱啱好。一串有四块,咸香味十足,肉质软腍,劲香牛肉味,加埋秘制酱汁,又香又辣,好好味呀!新派美味老虎虾餐厅嘅招牌菜之一,上枱前仲会淋上酒,形成火艳烧虾。老虎虾大大只,够晒弹牙,至于酱汁香浓,除咗带有微微嘅酒香,仲有焦香味,味道好有层次。泰式虾肉炒金边粉呢个泰式虾肉炒金边粉新鲜炒起,炒得好有镬气,味道酸酸甜甜,记住捞埋花生粒同青柠汁呀!另外一赞系劲多鲜虾,非常抵食。

大头虾冬荫功汤

小食拼盘