2023-06-12
终于可以放一日假,费事夜晚同人逼,所以拣左中午黎试下佢地既铁板烧,感觉令人惊艳😍 呢到可以睇到维港海景🌊,仲有露台同梳化位🛋️,感觉舒服😌 仲有富士山🗻同樱花🌸既画,入面可以睇到厨师🧑🏻🍳即席挥毫tim😜 食材全部都系空运到港,够晒新鲜,每一个配搭都突出到食材既原味道,唔会油腻,而且每个细节都有做啲创新既配搭感觉几有新鲜感~(5 😍 系满分,🤩系半分)季节前菜 (好味指数:😍😍😍😍🤩)今次系用左富山湾既萤光鱿鱼🦑 系煮熟左既,个样饱满胀卜卜咁,入口有种海水🌊既鲜鱼味🐟,入口爆膏,鲜香四溢,口感爽脆,味道鲜味甘甜,用火枪烧埋表面,充满焦浓鱼香味~ 旁边有啲醋味噌,下面仲垫左啲秋田烟熏萝卜薯仔沙律🥔🥗、烟熏过既白梭鱼鱼子酱同埋最底系香脆既鳕鱼片🐟,整体味道咸香丰腴,又有啲酸酸地既配菜可以开胃解腻,口感丰富~季节刺身 🍣 (好味指数:😍😍😍😍)跟住到油甘鱼同深海池鱼🐟既刺身🍣,油甘鱼腩肉厚滑嫩,油花散布均衡,入口即融,有淡淡既甘甜~ 而深海池鱼脂肪比例适中,质感爽口鲜甜,色泽透明光亮~本日精选寿司 🍣 (好味指数:😍😍😍😍)寿司🍣系用左真鲷同白鱼,鱼脂肥美,鱼肉紧实,肉质细致柔软,味道甘甜,
(5 😍 系满分,🤩系半分)
季节前菜 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
季节刺身 🍣 (好味指数:😍😍😍😍)
本日精选寿司 🍣 (好味指数:😍😍😍😍)
寿司🍣系用左真鲷同白鱼,鱼脂肥美,鱼肉紧实,肉质细致柔软,味道甘甜,配埋微酸既醋饭🍚,清新淡雅
南非鲍鱼🇿🇦 (好味指数:😍😍😍😍)
厨师👨🏻🍳好有心,另外整左个南非鲍鱼🇿🇦比我地试下~ 佢将啲鲍鱼片左薄片,质感烟韧弹牙,偏爽身唔会韧,都几鲜味,再配埋少少辣又富有咸香既明太子酱🟠够晒惹味,不过略为有少少盖过左鲍鱼既味道
沙巴虎虾
沙巴虎虾 🦐 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
啲虎虾🦐全部都剥左壳,可以啖啖肉咁食几正🤤 虎虾🦐肉质爽脆,虾味浓郁唔会有雪味❄️,味道鲜甜,同埋煎过之后更加香口同有油香,配埋香草🌿牛油🧈做酱汁更加惹味,真系齿颊留香~ 虾头亦有少少膏都好,另外再配左柠檬片🍋可以突出提鲜解腻~
北海道帆立贝
北海道帆立贝 ⚪️ (好味指数:😍😍😍😍😍)
个帆立贝⚪️一样令人觉得surprise🤩 帆立贝⚪️呈圆扇形既,外壳偏厚,系珍宝size加好厚肉,口感鲜嫩甘甜,中间系半生熟既,好好食😋 上面有三文鱼籽🟠,一落去鲜香四溢,下面有个清澈清甜既海草汤🥣,味道咸咸地几可口,可以清一清味蕾,连匙羹🥄都系樱花🌸形状既几骨致😜
香煎鹅肝伴蓝莓酱 🦢🫐 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
鹅肝🦢煎香左之后表皮带啲微脆,有浓郁既香味,入口即融,口感丰腴细腻,亦都有丰富既油香~ 为免食客觉得油腻,厨师🧑🏻🍳准备左酸酸甜甜既蓝莓酱🫐同埋香脆既面包🍞配埋鹅肝🦢一齐🍽️就会无咁漏~ 旁边仲配埋用甘露浸泡过既黑豆,味道香甜,质感绵密,用黎清一清口腔几好~
美国牛柳
美国牛柳 🇺🇸🐮 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
佢地话厚切同薄切都有,而小编就贪心啲两样都试晒,果然系各有千秋🤩 厚切既生熟程度啱啱好,外焦内嫩,牛味🐮浓郁,微咸更加突出到牛🐮既鲜味,肉质松软嫩滑唔会韧,油脂分布均匀,油香丰富,同埋几juicy~ 而薄切一样感受到肉味🐮同油香,唔同既系里面有包左葱同蒜🧄先卷埋再煎,味道会更加香口惹味~ 旁边亦配左炸蒜片🧄同海盐🧂,可以自由配搭😜
铁板炒饭配海带面豉汤 🔥🍚🥣 (好味指数:😍😍😍😍😍)
首先落左由炒左个蛋🥚同饭🍚先,炒香左之后再落切左粒既洋葱🧅同红萝卜🥕,跟住再落樱花虾🌸🦐,最后落埋盐🧂、黑椒⚫️同葱,咁就大功告成ga la😜 日本既炒饭相对无中式既咁油腻,会清爽啲,粒粒分明,有埋樱花虾🌸🦐就更加香酥惹味,带有少少甜味~ 配埋之后被誉为日本国汤既面豉汤🥣,味道浓厚,咸中带甜,亦有少少鲣鱼🐟风味既余韵,有海带同豆腐都唔错~
炒什菜 🥬🥕 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
个什菜🥬包括爽口既椰菜🥬、清甜既红萝卜🥕、爽嫩既秀珍菇同冬菇⚫️🍄,全部都炒得好香口,配埋个秘制酱汁,厨师🧑🏻🍳话系用左炸蒜🧄、芝麻⚪️、干葱等等炒既,惹味之余突出到菜既甜味,又唔会炒得油腻
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩