2016-07-16 570 浏览
友人生左BB, 特别入黎屯门探下两母子, 探完有D肚饿, 就黎左屯门出名既美食街扫街, 基本上呢度咩特色野食都有, 每晚试一间都有排试, 不过行到呢间麻甩佬比较显眼, 因为光猛又干净, 而且个名仲好易记. 呢间小食店主要有狗仔粉, 云吞, 豆腐花等等, 都系十蚊到十几蚊.天气咁热, 都系整番碗冰冻豆腐花先, 片左好多所以大大碗. 豆腐够冻, 入口滑溜, 唔会太硬. 而且糖水本身唔会太甜, 清清地. 最赞系包黄糖, 自己加, 钟意几多就几多, 又够卫生.食完碗豆腐花好似仲肚饿左, 可能食开左个胃, 都系整番碗狗仔粉, 响度食. 狗仔粉细细段, 咬落爽口, 烟烟韧韧唔会太一旧粉, 仲加左D菜普, 冬菜等带出味道, 仲有肉丝同冬菇丝. 汤底唔会太咸, 所以粉连汤一次过食清.呢度服务好好, 卖野个个都好好笑容. 下次黎会试下个云吞, 因为我见佢地卖比其他人系即渌, 仲要计时, 好认真.

外卖自取
$29 (宵夜)