2006-08-01
系附近聚会完毕已经晚上10 点几﹐一众朋友仲话去铜锣湾打边炉﹐想想第二朝仲要早起﹐一于婉拒﹐宁愿和家人静静的去附近的百乐食少少﹐然后早d 回家睡觉﹗呢度12 点才关门﹐不过我们10 点半行入去都已经好静﹐好似就快打烊咁﹗咁我地就简简单单的要了几个地道潮州小菜﹕* 鹅片- 好细碟呀﹗不过d 鹅片唔错﹐“淋”得来有d 咬口﹐我钟意﹗个卤水汁就普普通通﹐个人认为太咸但唔够香﹗* 川椒鸡- d 鸡几多肉﹐唔似老铺皮比肉多﹐不过落油都几重手﹐好肥腻下﹗* 方鱼炒芥兰- 芥兰炒的够爽脆﹐带少少方鱼的香味﹐几好味﹗* 鱼饭- 要了半条乌鱼﹗条乌鱼几肥美﹐又冇泥味﹐是近期食过比较好的了﹗这几个菜平均都是差不多$70 一碟﹐价钱是可以的﹐不过碟头就真系细左d﹐人多就唔够食﹗当晚四个中有两个已经食左饭﹐basically 来陪坐的﹐叫4 个菜2 个饭才刚刚好咋﹗不过还是可以再来的﹐尤其是我们经常系附近聚会﹐真是非常就脚嘛﹗