2021-08-21 784 浏览
之前去过薄扶林道𠮶间街坊牛肉面小店「GO熊小馆」买外卖,最近路经永和街,发现餐厅喺街内开咗间新店,咁当然要嚟帮衬下。选了周末到访,街上行人不多,店舖属典型的小馆格局,地方不大,只有约三十余个座位,装潢简约,但坐得十分舒适。餐牌很简单,只有面餐和饭餐两大类,全部套餐都会配指定饮品一杯,另外亦可以加钱转特饮及跟餐小食。香酥排骨葱油拌面 ($62) 排骨即叫即炸,上台时仍热气腾腾,外层非常酥脆,咬下去仲渗出肉汁,绝不干柴,吃起来不油不腻,感觉比较健康!面条弹性十足,粗身带嚼劲,配肉碎、葱花和青瓜丝一起吃,清爽又美味。卤肉饭可以话系台湾人嘅 Comfort Food,材料虽然好简单,但讲究心机,呢度嘅台式卤肉饭 ($52) 亦做得颇不错。卤肉肥瘦平均,酱油豉味突出,而卤汁亦甜味到位,够晒滋味。小食点咗炸豆腐 ($22) 同 酥炸花枝丸 ($12),豆腐炸至金黄香口,面头加咗青瓜丝同甜酸酱,入口外脆内软滑。花枝丸水准亦唔错,够弹牙又有墨鱼粒。跟餐饮品点咗冬瓜茶同台湾奶茶,冬瓜茶清甜解渴、清热消暑,而奶茶饮落亦顺滑不苦涩。