2016-08-08 1775 浏览
又到左几个月一次嘅家庭聚会,今晚表哥话有重要事情宣布,所以一家大细去咗旺角食饭,餐厅当然拣返中菜,适合大人细路食。福门据我所知已经历史悠久,曾几何时都嚟食过,都是一般酒楼嘅格局,门口有个大鱼缸,养咗好多海鲜。Menu图文并茂,选择甚多,其中冬瓜盅、海鲜、烧鹅及鸡煲等,都系呢度推介嘅,拣咗几款之后就叫左啲小菜吃。冬瓜盅大热天时最适合食返个冬瓜盅,又消暑又解渴,冬瓜盅份量都几大,放上枱上俾大家相机食先之后,店员就会为我地分每人一碗。冬瓜汤清甜,冬瓜亦爽口新鲜,仲有鲜虾肉系入边,感觉冇乜味精,应该几健康。卤水并盘较为失望的一个𩠌,因为卤水不够入味,而掌翼还可见到一条条的黑毛,应该是事前处理功夫做得不足所致。粉丝蒜蓉蒸黄金贝黄金贝好大只,都几新鲜,劲多蒜蓉同粉丝,捞埋d汁食好有蒜味,令人食欲大增。秘制香辣鲜鸡煲惹味嘅鸡煲亦都系我嘅至爱,鸡煲已经预先煮熟,只需开慢火就可以立即吃,鸡煲内有各式各样配料,如花椒、八角、芫茜等等,味道香口而且鸡肉滑,有少少麻辣几刺激,又唔会辣到食唔到,几个人好快就清哂成煲。沙律明虾球沙律酱好惹味,酸酸甜甜最适合夏天食,炸粉不多,咬开虾球内见到鲜虾肉,好适合配饭的小菜。
冬瓜盅
卤水并盘
粉丝蒜蓉蒸黄金贝
秘制香辣鲜鸡煲

椒盐鲜鱿
同平时食到既椒盐鲜鱿唔同,胀卜卜炸粉较多,椒盐亦不算太浓,鲜鱿就几弹牙。
腐乳通菜
好大碟,腐乳味道亦恰到好处,不会太咸,通菜炒完亦不会变黄,食落好爽口。
红豆沙
红豆沙

食完饭有糖水送。

食完之后,表哥宣布佢老婆有左BB,所以今餐饭佢请,真系戥佢开心。