2018-01-26 1031 浏览
我好钟意食上海野,特别系生煎包、小笼包、炒年糕之类,不过香港上海野多系连锁式大集团,得一个人食就好难叫,今日黎尖TST呢边开会,见到呢间话系食上海菜既美味厨,有Lunch set,一于就试下啦。见到主打既都系家庭式小菜,但系有𩠌有饭有小菜/豆浆,1 Set $57,唔可以话平,但至少食得饱。我就叫左个排骨担担面拚拌粉皮,粉皮晶莹剔透呈米白色,上面铺垫了青瓜丝,同淋左一层麻酱,其实系咪麻酱都唔知,因为好重花生酱味,有D似稀释左既花生酱,都几香,但食得多会漏。担担面一碗好邪恶,汤底好浓郁,就好似拌粉皮既酱汁再加辣一样,甜中带有坚果香味,好香,好重口味。有花生碎、芝麻、豌豆尖、葱花铺面,色彩缤纷。面系淡黄色应该加左鸡蛋去搓,入口冇碱水味,面身较幼,好爽口有弹性,面可以挂到汤,所以带入口都好香麻酱味。上海将猪扒叫做排骨,炸排骨香酥金黄,色泽油亮,切开都有5大件,成块同一个成年男性既手掌差唔多大。叫就叫排骨但唔系好多骨,肉唔系好厚但胜在粉浆都好薄身,唔会话咬落去就系食紧面粉,略油腻但可以接受。整体而言,味道OK,有种似品尝紧一个上海家庭主妇既手艺既感觉。不过食物略油腻,不过可能系因为担担面本身就

整体而言,味道OK,有种似品尝紧一个上海家庭主妇既手艺既感觉。不过食物略油腻,不过可能系因为担担面本身就系较高油脂既食,加埋炸排骨,邪恶到不得了。
2018-01-26