餐厅: 馬記牛什粉麵
资讯:

2024-11-04 45 浏览
同事帮小弟庆生,专登带咗我嚟呢一间小店。虽然佢系叫粉面店,但佢内藏正宗潮州小菜。叫咗好多倒菜,蛳蚶、鳄鱼炒菜心、炸鸡翼、藕饼、萝卜饼、胡椒猪肚汤、咖哩牛腩、煎蚝饼、云耳莲藕炒肉片四个人食,食到要拎走。蛳蚶佢连埋腌咗嘅生蒜。我平时唔会食蛳蚶,一打开就全部血好腥…但系佢呢度嘅蛳蚶一啲都唔腥仲好好味,可恨一嚟见到个生蒜就想食咗先,结果辣亲个胃……炸鸡翼松脆又入味。方鱼炒菜心,菜心炒到有啲淋,配方鱼去炒都系第一次见,方鱼脆卜卜,同菜心嘅淋相映成趣。煎蚝饼好足料只只大大只胀卜卜。胡椒猪肚汤好多芫茜,猪肚处理得好好,汤嘅味道啱啱好,钟意食茜嘅话一定好开心。煎藕饼同煎萝卜饼好好食,个人比较钟意先藕饼,爽脆啲。咖哩牛腩唔会太咸,有啲辣但好好味。最后见太少菜补多咗个云耳莲藕炒肉片,系妈妈嘅味道。食过好多所谓嘅高级食材所煮嘅美食,香港有个普遍嘅现象,就好钟意将啲新鲜食材摆到咁上紧先肯去煮,只系为咗清咗之前入咗货又完未用晒嘅食材。结果,每次煮出嚟嘅嘢都系唔新鲜。做餐厅,有时真系好难住究竟要入几多货。想赚多啲,又想蚀少啲。如果入埋入埋一堆隔夜菜肉。几多高级食材,送到厨师手上。结果大家都系食紧隔夜𩠌。你真系信𠮶
同事帮小弟庆生,专登带咗我嚟呢一间小店。
虽然佢系叫粉面店,但佢内藏正宗潮州小菜。

叫咗好多倒菜,
蛳蚶、鳄鱼炒菜心、
炸鸡翼、藕饼、萝卜饼、
胡椒猪肚汤、咖哩牛腩、
煎蚝饼、云耳莲藕炒肉片
四个人食,食到要拎走。

蛳蚶佢连埋腌咗嘅生蒜。
我平时唔会食蛳蚶,一打开就全部血好腥…
但系佢呢度嘅蛳蚶一啲都唔腥仲好好味,
可恨一嚟见到个生蒜就想食咗先,
结果辣亲个胃……

炸鸡翼松脆又入味。
方鱼炒菜心,菜心炒到有啲淋,
配方鱼去炒都系第一次见,
方鱼脆卜卜,同菜心嘅淋相映成趣。
煎蚝饼好足料只只大大只胀卜卜。
胡椒猪肚汤好多芫茜,
猪肚处理得好好,汤嘅味道啱啱好,
钟意食茜嘅话一定好开心。
煎藕饼同煎萝卜饼好好食,
个人比较钟意先藕饼,爽脆啲。
咖哩牛腩唔会太咸,有啲辣但好好味。
最后见太少菜补多咗个云耳莲藕炒肉片,
系妈妈嘅味道。

食过好多所谓嘅高级食材所煮嘅美食,
香港有个普遍嘅现象,
就好钟意将啲新鲜食材摆到咁上紧先肯去煮,
只系为咗清咗之前入咗货又完未用晒嘅食材。
结果,每次煮出嚟嘅嘢都系唔新鲜。
做餐厅,有时真系好难住究竟要入几多货。
想赚多啲,又想蚀少啲。
如果入埋入埋一堆隔夜菜肉。

几多高级食材,送到厨师手上。
结果大家都系食紧隔夜𩠌。
你真系信𠮶啲几𩠌饭真系新鲜日日即制。
开到咁浓味畀你咪就系想冚咗唔新鲜嘅味道。

食过好多所谓嘅高级食材所煮嘅美食,
比不上厨师花心机亲自去拣新鲜食材,
然后花心机去煮畀客人食。
宁缺勿滥,
早啲卖晒赚少咗好过为咗赚多啲入多咗货。
2024-10-18
庆祝纪念