2018-07-19 179 浏览
带女朋友见妈咪,老一辈既人系饮食方面都比较传统。灵机一触之下带妈咪去利舞台既利宝阁食饭!加上妈咪同我一样都系无饭不欢,所以去中餐就最好不过!人齐就去到目的地。环境优雅清静,最岩家人聚餐。门面装潢高尚,坐位舒适干净。坐底后已经有部长准备好餐牌比我同家人睇,极快速度就开埋茶,神速!睇下一阵餐牌,以下就系今晚食既野!谷饲叉烧蛋套餐 蔗渣价钱,烧鹅享受!一百八十八蚊食到两个菜式已经唔错,当中包括谷饲叉烧蛋饭,鲍参佛跳墙,绝对超值!谷饲叉烧蛋饭  以大红鸡碗公呈上,符合叉烧饭既性质,价廉物美既美食,外卖加分!叉烧爽口,切口一致。肥瘦分明,蜜汁甜度岩岩好,唔太油腻!饭量足够二人食用,煎蛋外皮脆口。半生熟蛋既蛋黄最岩拌饭,整体黎讲算高水准!鲍参佛跳墙  足料!当中包括海参,白花胶,金华火腿,鲍鱼,猪肉。以一个小炖盅呈上,打开时热度十足!白花胶爽口,海参系刺参,食落口稔滑。味道方面,绝对唔系死咸味!呢点做得比其他同行出色,食到其他炖料既味道。汤汁带有稠性,都系白花胶既功劳。可以用精品黎形容,大家不妨一试!碧绿炒班球 份量例牌,足够四人用。西芹经过飞水处理,但不失爽度,色泽脆绿,咬落口唔会带有草腥味。班
谷饲叉烧蛋套餐
谷饲叉烧蛋饭
鲍参佛跳墙

碧绿炒班球
份量例牌,足够四人用。西芹经过飞水处理,但不失爽度,色泽脆绿,咬落口唔会带有草腥味。班球系新鲜海鱼货,绝对唔系养鱼。食落口系食到海鱼既味道。整体唔油腻,班球份量都不输西芹。再配红椒装饰,增加菜式色彩对比感!

竹笙珍菌烩上素
所谓烩既意思,即系将素菜混在一起加汤汁煮。都几考师傅技巧。不过呢间中菜师傅相当老练。可以将竹笙,牛肚菌,粟米芯,西兰花,木耳,素鲍片呢几种烹调时间唔一致既材料一拼煮成,所以落料既先后次序唔可以错,当然食到竹笙,牛肚菌既稔滑,其他素菜既爽脆,再配以素蚝油混合煮成。果然冇失望!因为未煮熟既竹笙会似食紧洗衫网咁,系相当难入口。唯一有少少唔完美既地方就系西兰花有少少焦味,不过整体都非常好食!

花开富贵
个名相当吸引,优雅,所以就点黎试下。上菜黎卖相果然符合菜名!创作呢个菜式既师傅相当聪明。以漳州大雪耳为花,木耳为花底部,小唐菜为叶,再配以蕃茄片,整个菜式舖排正正想带出一枝正盛开既菊花。卖相绝对满分,更一改中菜比人有炒埋一碟既形象,为中菜争一口气!味道方面,雪耳爽滑,吸哂汤汁。证明烹调时间相当足够,木耳如是。再配以鱼汤煮成,汤汁跟蔬菜味道配合,唔会单调乏味!

银芽肉丝双面黄
呢个菜式又系麻烦习作,原因唔系在于肉丝,系在于面底。因为面底做到脆口系有一定难度,太猛火既时候,面身会烧焦。太细火,会导致面身水份未抽干,难以入口。当然一间高质既食府又点会比一个双面黄难到呢~呈上既时候已经闻到好香既烘干面味,令人食指大动!面身薄而脆,不油腻,唔想食到成口油。值得一赞地方,荚汁,浙江红醋分开呈上,做法相当高明,一来可以等客人自行决定加芡汁一拼食用,二来可以减少面身回软时间,芡汁不咸,偏淡味,加分!肉丝份量足够银芽爽脆,唔会煮过时间!相当好味

红枣茶
饭后解腻甜汤,红枣采用无核红枣,肇实,再配以冰糖炖制以成。味道清甜,唔会有愈饮愈甜既感觉!红枣冇酸味,值得一赞!

整体而言,不论上菜速度,服务态度都十分高水准,如同上宾。三不五时更帮我地排盘,等我地方便夹野食,态度好到我都有少少唔好意思!再一次多谢招待过我同我家人既服务人员,你地既殷勤服务令我对利宝阁既印象更加深刻~下次会再去光顾!