2016-07-03 344 浏览
好少接触私房菜,今次朋友book咗呢一间,话好多人都介绍。上到去有啲似住家嘅形式feel,分别有三间房同埋厅,每一台都有独立嘅空间。事前餐厅已经同朋友安排好菜式同价钱,所以上到黎等食就可以。好似屋企食饭咁,每人都有一碗大白菜猪肺萝卜汤,一饮落去就知老火汤,火候十足,味道清甜。前菜系凉拌手撕鸡用上芒果、鸡肉、粉皮、青瓜配埋酱料捞起,感觉清新。粉皮爽韧,好开胃!啱哂夏天食!荷叶鲜虾蒸饭蒜香满泻,虾嘅数量好多,布满饭面,令每粒饭都吸收左鲜虾嘅鲜味。鲍汁花胶扣鹅掌花胶同花菇都好厚肉,胶质重,索左鲍汁嘅鲜味,生菜亦新鲜,但小妹唔食鹅掌。炸蟹钳炸蟹钳拳头咁大,炸得金黄,外脆肉软,但略嫌蟹肉唔够。虾干肉碎炒通菜虾干味道咸香,通菜新鲜爽脆,送饭一流!金银蒜粉丝蒸扇贝扇贝圆大厚肉,好鲜味,豉油味偏甜,捞埋啲粉丝蒜蓉,加上吸收左扇贝嘅鲜味,好好食。甜品系芒果布甸鲤鱼外型生猛,滑滑嘅布甸唔太甜,中间有少少芒果肉,令餐饭画上圆满嘅句号。

事前餐厅已经同朋友安排好菜式同价钱,所以上到黎等食就可以。

前菜系凉拌手撕鸡

荷叶鲜虾蒸饭

鲍汁花胶扣鹅掌

炸蟹钳

炸蟹钳拳头咁大,炸得金黄,外脆肉软,但略嫌蟹肉唔够。
虾干肉碎炒通菜

虾干味道咸香,通菜新鲜爽脆,送饭一流!
金银蒜粉丝蒸扇贝

甜品系芒果布甸鲤鱼