2019-04-28 469 浏览
星期五去兰桂芳happy hour前,朋友介绍来这间店食晚饭。上环地铁一岀行几分钟已到达,一到店,店员亲切地带位及给予花茶。第一道菜是养生排骨汤对于无汤不欢的我,汤底清甜,排骨肉嫩(唔系煲汤既猪骨)配上一碟少辣既酱,连排骨肉同萝卜都食埋之后就开始上主菜有梅子酱蒸排骨 绍菜配虾米 加一条煎鱼排骨肉质鲜嫩 用料系新鲜排骨 配上梅子酱同辣椒一齐蒸 十分惹味汤浸绍菜有虾米同粉丝 绍菜上碟时已切细 特别入味至于煎鱼 虽然鱼多骨 但由于煎完再焗 连细骨同鱼肉一齐食都得最后仲有每枱客人都有叫既豉油王乳鸽 ,平时红烧乳鸽比较常见 但豉油王乳鸽更多工序豉油王乳鸽的肉会较嫩 肉亦比较入味食完主菜再食埋糖水 点左陈皮红豆沙同牛奶布丁红豆沙 糖另上 可以自己调教甜味 陈皮味重 仲食到一粒粒红豆 钟意食红豆沙既人一定要黎食食完晚饭饮埋杯有机蜂蜜水作结尾总括而言 食得岀厨师系用心准备每道菜 食完唔会口渴 一定冇落味精 感觉好养生 需要减肥既女生黎食都唔怕 因为完全唔油腻
第一道菜是养生排骨汤

之后就开始上主菜