晏昼系土瓜湾学完车,鬼c咁肚饿又突然好想食鸡煲打边炉。系open rice search下附近有乜好介绍,见到有间叫打边炉海鲜火锅烧烤店个名几过瘾,即系一次过可满足晒我几个愿望! Call 埋老婆出黎撑枱脚先!7点钟左右到!原本想食海鲜火锅同埋小菜,但侍应话佢地啲菜好大份量,两个人食唔到咁多,宁愿我地下次黎再试。真系好难拣,样样都想食.....听了侍应推介,我地点咗个鲜活烤鱼(出面食过好多次,多数系用鲩鱼或最多用桂花鱼做;呢度用沙巴龙趸咁富费,都只系368,咁抵紧抵要试啦!)再加个招牌腊味煲仔饭。我再confirm够唔够食,连老板都叫我放心,一定够饱!等咗一阵先上条鱼。哗!好大条下,以我钓鱼经验应该有两斤几重。就老婆要少辣但个汤都好惹味,条鱼吸收唒个辣辣地嘅汤,非常入味;仲要佢系肥嘟嘟,啖啖肉,肉质比脆鱼和桂花爽口。食完烤活鱼用沙巴龙趸上,真系好难食返转头!食下食下连鱼头都食埋!咪讲笑,两个人食一条鱼真系好够饱!跟住就食埋招牌腊味煲仔饭,侍应拎过来已经闻到阵阵饭焦味同埋腊味𠮶阵油香味;真喺口水都流埋!侍应一打开煲盖,就更加难忍;先试一碗,加上特制豉油,果然不同凡响!饭焦卜卜脆,啲腊味喺
鲜活烤鱼 (沙巴龙趸)
烤活鱼(沙巴龙趸)
跟住就食埋招牌腊味煲仔饭,侍应拎过来已经闻到阵阵饭焦味同埋腊味𠮶阵油香味;真喺口水都流埋!侍应一打开煲盖,就更加难忍;先试一碗,加上特制豉油,果然不同凡响!饭焦卜卜脆,啲腊味喺野:好香油香,口感松化又唔肥。此刻男人的浪漫,果然系腊味煲仔饭!
招牌腊味煲仔饭
好味!两个人食到饱饱兼食埋富贵沙巴龙趸五旧水有找,真系自己煮都唔只!下次真系要揾埋其他朋友试下个花甲肉蟹锅,见隔离枱食真系好正!仲有本地手切牛颈脊 、醉鸡煲等等等等....
2015-04-25
  • 鲜活烤鱼(沙巴龙趸) HK$368