2014-12-12
因为工作既关系,有机会试食太古城中心既Greyhound Cafe。其实之前都食过两次Greyhound,印象都几好,泰式fusion餐厅,食物同环景都唔错。开业约5个月,今次就试咗几款原本系Greyhound太古城中心分店首推既独家菜式,不过因为太受欢迎既缘故,宜家全线分店都有得食喇!一开始经理先问我们饮咩,佢就推介咗杯特色Iced Lemon Tea,冰粒系用青柠茶制成既,可以自行加茶入冰杯,味道比起普通柠茶唔同,青柠味道充满泰国口味!朋友就拣咗泰式热茶Butterfly Pea & Stevia Tea,佢话之前已经试过,所以今次再encore! 蓝色茶色非常特别,加入蜂蜜调味时,颜色仲会渐渐变成紫色,好饮又好睇 !跟住就先试开胃前菜 — 八爪鱼沙律配蒜茸香草汁,pesto汁配泰式火箭菜、橄榄同提子,味道清新又醒胃!有时食得多柚子虾沙律都可以试下呢款~之后就到意大利肉肠芝士馅饼,其实呢个都几特别,平时泰菜馆一定无得食。外层香口,内层馅料丰富,不过睇落似猪肉碎多过意大利肉肠。食落都几香口,中间有少少辣,可能食到辣椒,不过如果芝士可以再多D就好嘞﹗然后再来风干牛肉炒饭,配咸菜猪肉汤
一开始经理先问我们饮咩,佢就推介咗杯特色Iced Lemon Tea,冰粒系用青柠茶制成既,可以自行加茶入冰杯,味道比起普通柠茶唔同,青柠味道充满泰国口味! 朋友就拣咗泰式热茶Butterfly Pea & Stevia Tea,佢话之前已经试过,所以今次再encore! 蓝色茶色非常特别,加入蜂蜜调味时,颜色仲会渐渐变成紫色,好饮又好睇 ! 跟住就先试开胃前菜 — 八爪鱼沙律配蒜茸香草汁,pesto汁配泰式火箭菜、橄榄同提子,味道清新又醒胃!有时食得多柚子虾沙律都可以试下呢款~ 之后就到意大利肉肠芝士馅饼,其实呢个都几特别,平时泰菜馆一定无得食。外层香口,内层馅料丰富,不过睇落似猪肉碎多过意大利肉肠。食落都几香口,中间有少少辣,可能食到辣椒,不过如果芝士可以再多D就好嘞﹗ 然后再来风干牛肉炒饭,配咸菜猪肉汤。经理就教我地捞埋鱼露落炒饭食,我地都唔敢落太多,因为鱼露入边有D辣椒粒。其实饭既旁边都有,我地已经迅速夹走哂 不过其实我地都觉得呢个炒饭麻麻地,可能食唔惯风干牛肉,真系似牛肉干粒炒饭多D…. 最后就到DIY Waffle喇﹗所谓既DIY系可以系原味/朱古力味/红莓味waffle入面拣两款,然后再可以拣3款toppings自己配搭调味。由于平时食开都系原味,所以我地3人一致拣咗另外两只味,而toppings就交由经理话事,拣咗香蕉片、士多啤梨片同朱古力酱,上枱先发现原来仲有cream同custard架﹗