餐厅: 鮨文
资讯:

2018-01-18 1708 浏览
记得自己第一次食的厨师发办就系鮨文,当时师傅既讲解以及食材既鲜味真系吸引到我呢个初哥既心同眼睛,整晚学到好多寿司及不同刺身既知识,我想喜欢日本嘢既人都吾会抵挡到呢种魅力!今次再去鮨文事缘系朋友既生日,所以特别食得奢华是常识啦!去到同在座既客人一样都系一致$1850既价钱,内容十分丰富啊,睇餐单就知道!为我地安排食物既师傅讲解十分详尽,今次真的像上了一课一样!先系奉上渍物,有鲜淮山用上wasabi腌渍,好特别!仲有腌萝卜,两者都带爽口,作一个开始!之后侍应就奉上茶碗蒸,面头有金箔,下面系一丝丝蟹肉作的羹,再勺就会发现滑滑的蒸蛋,内里仲有粒粒瑶柱粒,有咸香既味道!开场既刺身系鲈鱼,白身鱼比人感觉比较清淡,但师傅教落系要愈嚼,鱼味会愈出!即场学以致用,才觉得无白浪费鲈鱼为我地既牺牲lol𫚕鱼两食,有两种食法及不同部位,其中一款系腩位炙烧过,可配wasabi一齐食,但我就喜欢单食,感受腩位既鱼油香另外一款就系柚子味,微丝血管多啲比较红嫩,配上柚子有一种清新既感觉!仲有时令既毛蟹,师傅已经拆晒肉,可以捞埋啲蟹膏一齐食,或加上醋一齐食,蟹肉一丝丝好甜啊!厚厚一块中toro,师傅已经搽上豉油调味,所

即场学以致用,才觉得无白浪费鲈鱼为我地既牺牲lol

厚厚一块中toro,师傅已经搽上豉油调味,所以已经吾需要其他既调味了,直接摆入口,好丰腴既口感,幸福!

之后侍应奉上烧物—花鱼,鱼肉带微咸,鱼皮薄脆!侧边南瓜完全煮腍,十分甜!仲可以加入啲萝卜蓉一齐食!
接住系超级邪恶又无法抵挡既O toro,炙烧后表面少少焦香,摆入口即溶!

跟住系白子,微微炙烧后更creamy!
岩手蚝size不欺场,味道鲜甜,矿物味吾重,好岩我口味,下面有酸酸地既海带,师傅仲话食完可以降胆固醇,我地即刻毫不犹豫食晒!
针鱼,面头系紫菜!
北寄贝,拍打后爽身,好鲜甜!
金目鲷,面头有俄罗斯caviar,系口腔充满鱼香及鱼子既海水咸味

跟住系鮨文其中一个招牌,鲍鱼好爽弹,味道刚好!侧边既肝酱可以捞寿司饭食,系十级满足!
不少得三文鱼子,渍得刚好,吾会太咸,一咬爆开有鲜甜味留于口腔!
今次甘岩遇到佢地系筑地拍卖番泥既海胆,可以选海胆杯或试下佢地拍卖番泥既两款海胆!
我就拣左后者,一只系木村,一只系川村

我钟意川村,甜味会出啲,又好creamy!
木村就比较浓郁~
食完寿司可以先饮鱼汤,熬至奶白既鱼汤饮落去系满满鱼既鲜甜!仲有一块鱼片好弹牙!
仲有葱吞拿鱼手卷,见住师傅整葱吞拿鱼碎,加入左炙烧鱼皮既鱼油,令我更期待!仲捞左啲萝卜粒增加口感,系惊喜之作!
最后食埋唧左威士忌既密瓜就系完美ending,密瓜熟透,好香甜!
再访鮨文真系好值得,每一道刺身寿司烧物手卷等等都十分出色!