2023-02-23 130 浏览
因为呢间餐厅午巿 12:50前离座有9折,所以呢间餐厅系我其中一个饭堂。📖平时基本上我都只会点午巿餐牌上的套餐,但系呢间我心血来潮,打开左个 A la carte menu 睇,居然比我发现左铁板蚝仔炒蛋!所以我今次除了叫一个午餐,仲点左一个我在午餐之外,仲加多一份炒蛋。🍜 主食落单之后唔洗5分钟就上枱,我点左冬阴公海鲜金边粉。天气冻嘅时候,食一碗冬阴公真系会令个人暖返晒!本身唔系好食得辣,但系佢呢个辣道系岩岩好,好㘃味但又唔会辣到流晒汗咁。用料都好足,虾都有三粒,仲有啲草菇,蟹柳,鱼蛋片咁。$75蚊仲包埋饮品,系湾仔区黎讲,都算系合理价钱了。🍳个铁板蚝仔炒蛋就等得耐少少,差唔多等左4个字先上枱,可能因为好少人会 Lunch 叫主餐牌吧 🤣。上枱果下见到满满蓬松嘅炒蛋条就好兴奋!不过呢… 其实个铁板只系容器黎,无乜实际用途。震撼完之后就打卡起筷,个炒蛋的确几好食,不过因为佢系炒蛋,所以好多蚝都甩晒出黎。但系师傅无偷工减料,炒蛋下面系有一大堆炒蚝仔架。味道几好,咸咸地又脆口,唔会比潮州铺嘅煎蚝饼差,只系炒蛋始终系炒蛋,比较散,要不停夹,食起上黎就无蚝饼咁爽皮。🧋饮品我点左冻柠茶少冰少甜,
📖
🍜
🍳
🧋
饮品我点左冻柠茶少冰少甜,呢个系等左超过半个钟先上,而且黎到唔觉有少甜,有少少可惜😂😂
🆗
总体而言,呢到环境几舒服,价钱又合理,食物又 ok,我应该会再黎。可能下次未必净系睇 lunch menu, 会尝试主餐牌嘅其他野食。
冬阴公海鲜金边粉
铁板蚝仔煎饼